Povećan broj falsifikovanih novčanica od 200 eura u opticaju

Povećan broj falsifikovanih novčanica od 200 eura u opticaju


Policija obavijestila je o zabrinjavajućem porastu unovčavanja falsifikovanih novčanica od 200 eura drugog izdanja, serije Evropa, posebno na području Ljubljane i drugih dijelova zemlje.

Građani su pozvani na oprez prilikom gotovinskih transakcija, posebno u privatnim aranžmanima, i preporučuje se obavljanje poslova u ustanovama gdje su zaposleni obučeni za prepoznavanje krivotvorina.

Krivotvoreni novac često je korišten u plaćanju online kupoprodaje mobilnih telefona i elektronike te u restoranima i trgovinama. Građani su upućeni na vizualni i taktilni pregled novčanica, s posebnim naglaskom na reljef, vodeni žig, zaštitni konac i druge karakteristike koje su lako prepoznatljive pri okretanju novčanice prema svjetlu.

Ukoliko se primijeti sumnjiva novčanica, građani su pozvani kontaktirati policiju. Poručuju da detalji o mjestu, vremenu i osobi od koje je primljena sumnjiva novčanica mogu biti od pomoći u identifikaciji počinitelja krivičnih djela.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija