Povećan broj hitnih intervencija Doma zdravlja Mostar zbog velikih vrućina

Povećan broj hitnih intervencija Doma zdravlja Mostar zbog velikih vrućina


Dom zdravlja “Stari grad” Mostar bilježi porast broja intervencija i izlazaka na teren uslijed visokih temperatura koje su pogodile grad.

Najveći broj pacijenata su starije osobe koje su osjetljivije na ekstremne vrućine.

Doktor Faruk Osmankadić iz Doma zdravlja “Stari grad” izjavio je za Fenu da se nadaju skorom smanjenju temperatura, ali dok god traju vrućine, očekuje se povećan broj intervencija. Najčešće komplikacije su sunčanice i dehidracija.

“Pacijenti se javljaju zbunjeni, sa niskim krvnim tlakom, a mi ih liječimo infuzijama, ponekad i sa tri do četiri infuzije kako bismo vratili hidrataciju i minerale izgubljene znojenjem. Dehidracija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti”, rekao je Osmankadić.

Dodao je da su imali pacijente s komplikacijama zbog vrućina i toplotnog udara, ali nije bilo ugrožavanja života. Sunčeve zrake također uzrokuju opekotine prvog, drugog i trećeg stupnja, često kod djece koja ne koriste adekvatne kreme za zaštitu i provode previše vremena na suncu u najtoplijem dijelu dana.

Preporuke su da se boravak na suncu između 10 i 17 sati izbjegava ako je moguće. U slučaju nužnog boravka na suncu, treba praviti pauze, adekvatno se hidrirati i nositi zaštitu za glavu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima da razmotre prekid poslova na otvorenom između 12 i 17 sati ili da radni dan započne u 6 sati ujutro kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija