Povećan broj pasa lutalica predstavlja opasnost za građane

Problem sa psima lutalicama u Bosni i Hercegovini postaje sve ozbiljniji, kako se broj ovih životinja na ulicama povećava. Psi lutalice predstavljaju značajnu opasnost za građane, posebno u urbanim sredinama gdje su najprisutniji.

Jedan od glavnih problema sa psima lutalicama je njihova nepredvidivost. Psi koji žive na ulici često su uplašeni, gladni i bolesni, što može dovesti do agresivnog ponašanja. Građani se suočavaju s rizikom od ugriza, što može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, uključujući infekcije i bolesti poput bjesnila.

Djeca i starije osobe su posebno ranjive skupine, jer su manje sposobne da se zaštite u slučaju napada.

Pored sigurnosnih rizika, psi lutalice predstavljaju i problem sa higijenom. Ove životinje često pretražuju kontejnere za smeće u potrazi za hranom, rasipajući otpad po ulicama i stvarajući nered. Ovo ne samo da narušava izgled grada, već i povećava rizik od širenja zaraznih bolesti.

Nedostatak adekvatnih skloništa i programa za sterilizaciju dodatno pogoršava problem. Mnogi psi lutalice su napušteni od strane svojih vlasnika, dok se drugi rađaju na ulici jer nema dovoljno resursa za kontrolu njihove populacije.

Bez efikasnih mjera za hvatanje, sterilizaciju i zbrinjavanje ovih životinja, problem se nastavlja pogoršavati.

Lokalne vlasti i organizacije za zaštitu životinja moraju preduzeti hitne korake kako bi se riješio problem pasa lutalica. Ovo uključuje izgradnju i održavanje skloništa, implementaciju programa sterilizacije i edukaciju građana o odgovornom vlasništvu nad kućnim ljubimcima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79