Povećan broj prijema pacijenata s respiratornim infekcijama

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru potvrdila je povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama gornjeg i donjeg dišnog sistema, posebno bakterijske geneze, što je uobičajeno za ovo doba godine kod djece i odraslih.

Iz Klinike za dječje bolesti SKB Mostar navode da nisu zabilježili značajan porast oboljenja od koronavirusa i hripavca. Trenutno su troje djece hospitalizirane s potvrđenom infekcijom SARS-CoV-2, dok je petero djece hospitalizirano zbog hripavca.

Veći broj oboljelih s blažim simptomima vjerojatno je evidentiran u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ambulantnim pregledima Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar. Naglašavaju da u dječjoj populaciji još nije zabilježen nijedan slučaj gripe, dok je među odraslima zabilježen prvi slučaj influence A u Klinici za infektivne bolesti ovoe sedmice.

U Klinici za infektivne bolesti trenutno se liječi četvero pacijenata s potvrđenom infekcijom SARS-CoV-2, od kojih su četiri s lakšom kliničkom slikom, dok je jedan pacijent s komorbiditetima na respiratoru u Jedinici intenzivnog liječenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79