Povećan broj stradalih pješaka u saobraćaju

 

Prema podacima MUP-a RS za prva dva mjeseca 2018. godine, u saobraćajnim nesrećama je stradalo više pješaka nego u istom periodu prošle godine. Da su podaci alarmantni govori porazna statistika iz prošle godine, prema kojoj su u RS u nezgodama poginula 25 pješaka a čak 117 ih je teško povrijeđeno.

Reagujući na porast saobraćajnih nesreaća u kojima stradaju pješaci Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, od 05. do 19. marta 2018. godine, sprovodi preventivnu akciju „Odnos vozač-pješak“.

Iz MUP-a apeluju na pješake da posebno one starije živtone dobi,na njihovu obavezu da se kreću po površinama namijenjenim za pješake, odnosno ukoliko takve površine nisu određene ili nisu očišćene od snijega, da se uvijek kreću krajnjom lijevom stranom kolovoza, i u koloni po jedno. Takođe u uslovima smanjene vidljivosti da izbjegavaju nošenje tamnih boja ili da nose reflektujuće prsluke.
Vozače upozoravaju da je zimska oprema obavezna u ovom periodu, ali i da su dužni da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima, prije svega sa ispravnim kočionim i sistemom za upravljanje.Vozače pozivamo na poseban oprez prilikom vožnje u naseljenim mjestima i oko škola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79