Povećan broj zaposlenih u poslovanju nekretninama, smanjen broj u obrazovanju

U Federaciji Bosne i Hercegovine došlo je do određenih promjena u zaposlenosti i prosječnim plaćama u julu 2023. godine. Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH smanjio se za 2.291 osoba ili 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Povećanje zaposlenosti zabilježeno je u sektorima kao što su pružanje smještaja i usluživanje hrane (2,9 posto), umjetnost, zabava i kultura (1,4 posto), poslovanje nekretninama (0,9 posto) te djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite (0,3 posto).

Smanjenje broja zaposlenih zabilježeno je u oblastima obrazovanja (7,4 posto), vađenja ruda i kamena (0,6 posto), poljoprivrede, šumarstva i ribolova (0,5 posto) te administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti (0,5 posto).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH za juli 2023. iznosila je 1.257 KM, što predstavlja smanjenje od pet KM ili 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Realno, korigovano sa kretanjem indeksa potrošačkih cijena, smanjenje iznosi 0,1 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća nominalno je viša za 12,0 posto, dok je realno viša za 9,0 posto.

Promjene u zaposlenosti i plaćama također su zabilježene u različitim sektorima, s najvećim smanjenjem plaća u sektorima prijevoza i skladištenja (3,2 posto), proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (2,3 posto) te djelatnostima zdravstvene i socijalne zaštite (2,1 posto). S druge strane, najveće povećanje plaća zabilježeno je u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti (6,5 posto), finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja (6,1 posto) te trgovine na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala (1,9 posto).

Što se tiče proizvodnje šumskih sortimenata, u periodu januar-august 2023. godine zabilježen je pad proizvodnje od 8,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Proizvodnja sortimenata od četinara smanjena je za 4,1 posto, dok je proizvodnja sortimenata od lišćara smanjena za 12,4 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79