Povećani vodostaji u RS, moguće bujične poplave u Hercegovini

Zbog povećanja vodostaja na svim vodotokovima u Republici Srpskoj postoji mogućnost bujičnih poplava na području Hercegovine i na bujičnim vodotocima Bistrica, Janj i Pliva, a moguće je i izlivanja rijeke Drine.

– Vodostaji Save na većini mjernih stanica su u porastu, ali se, prema trenutnim parametrima prognoznih modela, ne očekuje da će vodostaji ove rijeke preći kotu redovne odbrane od poplava, izuzev na mjernoj stanici Jasenovac – saopćila je Javna ustanova “Vode Srpske”.

U porastu je i rijeka Bosna, posebno u dijelu nizvodno od Doboja, ali ne bi trebalo da pređe kotu redovne odbrane od poplava. S obzirom na to da se do četvrtka očekuju nove količine padavina, moguće je novo značajnije povećanje vodostaja rijeke Bosne.

Vodostaji rijeke Une sa Sanom su u porastu, ali se ne očekuje da će na mjernim stanicama na području Republike Srpske u naredna tri dana dostići kotu redovne odbrane od poplava.

Na rijeci Vrbas povećanje vodostaja može se očekivati nizvodno od hidroelektrane “Bočac”, zbog pojačanog ispuštanja vode iz ove hidroelektrane.

– S obzirom na to da se u naredna dva dana očekuju nove padavine, neophodan je oprez s ciljem zaštite stanovništva i materijalnih dobara pored vodotoka u Republici Srpskoj – poručili su.

U saopćenju se dodaje da je kiša, koja je padala prethodna dva dana, dovela do povećanja vodostaja na svim vodotokovima na području Republike Srpske, a javnost je obaviještena o uvidu u raspoložive prognozne modele.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79