Povećanje kamatnih stopa od strane ECB-a neće automatski uticati na BiH

Povećanje kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke (ECB) neće nužno rezultirati povećanjem kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini, navode stručnjaci.

ECB je, u nastojanju da se izbori s visokom inflacijom, povećao ključne kamatne stope deseti put zaredom, za 25 baznih poena ili 0,25 posto. Međutim, stručnjaci ističu da teško da će se kamatne stope na kredite u BiH povećati sve dok banke imaju više depozita nego što je potrebno za kredite.

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, objašnjava da će kamatne stope na kredite ostati stabilne sve dok banke ne podignu kamate na depozite. Iako ECB povećava kamatne stope na depozite, to se ne događa u BiH.

S druge strane, profesor Dragan Gligorić sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci ističe da će rast euribora, koji je jedan od osnovnih referentnih kamatnih stopa u Evropi, vjerovatno uticati na rast kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini.

Urkos povećanju kamatnih stopa od strane ECB-a, stručnjaci se nadaju da će ovo biti posljednje povećanje i da će se uskoro moći očekivati stabilizacija ili čak smanjenje kamatnih stopa. Sve ovisi o inflaciji, koja će biti ključni indikator za donošenje odluka o kamatnim stopama u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79