Povorku LGBTI osoba u Sarajevu osiguravat će 1.100 policajaca

Povorku LGBTI osoba koja će se u Sarajevu održati 8. septembra osiguravat će oko 1.100 policajaca. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo zatražila je pomoć četiri kantonalna MUP-a, Federalnog MUP-a i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

MUP-u Kantona Sarajevo prijavljeno je oko 500 učesnika Povorke.

Uprava policije formirala je i štab Operativne akcije “Povorka ponosa 2019”, koji u saradnji sa ostalim policijskim agencijama poduzima sve mjere za sigurno i nesmetano održavanje ovog skupa.

Jedna od tih mjera jeste provjera ličnih podataka o učesnicima Povorke koji dolaze iz drugih država, kao i procjena cjelokupne sigurnosne situacije, odnosno da li postoje bilo kakve indicije da bi se mogao dogoditi neki incident.

Organizatori Povorke ponosa tražili su od MUP-a Kantona Sarajevo da se betonske prepreke postave u bočne ulice. Međutim, u Budžetu MUP-a nema novca, tu se se organizatori, kako saznajemo, pobrinuli sami za nabavku betonskih prepreka koje koštaju oko 90.000 KM.

Organizacioni odbor Povorke ponosa objavio je rutu kretanja. Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći kroz centralnu Titovu ulicu, dok se njen završetak očekuje ispred Parlamentarne skupštine, na Trgu BiH.

Organizatori su objavili detaljne upute u vezi s prisustvom na tom skupu:

Šetnja će početi u 12:00 sati, a okupljanje učesnika i učesnica počinje sat ranije. Cjelokupni program povorke će trajati do 14:00 sati.

U osigurani prostor Povorke ćete moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića, od 11:00 do 12:00 sati, gdje će svi učesnici i učesnice morati proći sigurnosnu kontrolu. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da uđe na Povorku. Neće biti moguće naknadno se uključiti na nekom drugom mjestu.

Na ulazu će vas dočekati redari i redarke (osobe s narandžastim prslucima). Sve osobe koje budu ulazile u osigurani prostor će biti pregledane od strane službenih lica, kako bi se spriječili eventualni pokušaji unošenja bilo kojeg sredstva ili predmeta koji mogu ugroziti sigurnost učesnika i učesnica.

Organizatori su upozorili da se ne nosite flaše sa pićem, makaze, pribor za nokte, dezodorans, biber sprej ili neko drugo sredstvo za samoodbranu, te bilo koji predmet kojim je moguće nanijeti tjelesne povrede ili ugroziti sigurnost učesnika i učesnica Povorke, jer će ovi predmeti biti oduzeti.

Flaše s vodom će biti osigurane i moći ćete ih uzeti na početku povorke.

Preporučujemo, navode organizatori, da do ulaska u osiguranu zonu ne nosite nikakva prepoznatljiva LGBTIQ obilježja, da ista eventualno spakujete u ruksak ili neprozirnu kesu do ulaska u povorku. LGBTIQ zastave i ostali materijali će biti dostupni na početku rute, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79