Povreda promijenila život Muhameda Bešića: Okrenuo se vjeri, klanja svaki namaz

Nekadašnji bh. reprezentativac Muhamed Bešić (28) u intervju za liverpoolecho.co.uk govorio je o svom boravku u Evertonu koji je napustio poslije sedam godina nakon isteka ugovora, osvrnuvši se na tešku povredu koja mu je promijenila karijeru, ali i život.

Bešić nije igrao više od godinu i po jer ga je Carlo Ancelotti prošle sezone izostavio iz ekipe koja je prijavljena za Premiership. Ipak, 28-godišnjak i dalje vjeruje da može igrati za bilo koji tim, ukoliko mu se pruži prilika da igra isključivo na svojoj najboljoj poziciji.

Ne paničim oko pronalaska novog kluba jer vjerujem u Boga. Igrao sam jako dobro u prve dvije godine u Evertonu, ali, mentalno, u to vrijeme nisam bio previše jak. Kupovao sam automobile, tetovirao se… Nema ništa loše u tome da imaš četiri automobila u garaži, međutim to nije za mene, nisam više takav. Kada ste mladi razmišljate samo o materijalnim stvarima – kazao je Bešić, dodavši:

Onda mi je teška povreda promijenila život i moralo je biti tako. Uvijek sam bio musliman, ali nisam klanjao. Taj period me natjerao da shvatim mnogo o životu. Bio je to blagoslov. Nisam igrao u Premier ligi, ali okrenuo sam se vjeri – rekao je bivši Zmaj za liverpoolecho.co.uk.

Posljednji put u dresu Evertona u Premiershipu nastupio je 27. augusta 2017. godine nakon čega je bio na posudbama u Middlesbroughu i Sheffield Unitedu.

Kada sam doživio povredu ligamenata, svi su zaboravili na mene. Došli su novi treneri koji nisu vjerovali u mene. Kvalitetom koji posjedujem ne mogu igrati za pet najjačih klubova u ligi, ali za Everton i sve ostale timove mogu lako igrati – tvrdi Bešić.

Koliko god povreda koljena bila poražavajuća za njegovu karijeru u Evertonu, definitivno je promijenila njegovu životnu perspektivu.

Puno se toga promijenilo. Sve. U životu, porodici – kako se ponašaš prema najbližima, kako se općenito odnosiš prema životu. Mogao bih o tome puno pričati. I dalje sam isti igrač, ali ima dosta promjena izvan terena. Molim se pet puta dnevno, sada postim ramazan, što nikada prije nisam radio. Kad vas zadese slični problemi, a ljudi zaborave na vas, shvatite da je život kratak – ispričao je Bešić, uzevši za primjer legendarnog MMA borca Habiba Nurmagomedova.

Ako pogledate Habiba, on je odrastao s ocem i primjer je kakvi biste trebali biti – uvijek skromni. Iako sam potpisao petogodišnji ugovor i zaista sam uživao u Evertonu, iznutra nisam bio sretan. I dalje volim Everton, ali ono što se desilo jako me promijenilo. Bio sam sretan posljednje četiri godine uprkos povredi, jer je tako moralo biti – kazao je Bešić.

Prema pisanju britanskih medija, za gotovo zaboravljenog Bešića zainteresovan je Reading, klub koji ga je pokušao dovesti i tokom januarskog prijelaznog roka prošle sezone.

Podsjetimo, nekadašnji reprezentativac BiH u dresu nacionalnog tima skupio je 45 nastupa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79