Pozitivan svaki četvrti stanar: U banjalučkom Domu penzionera buknula korona

Najalarmantnija situacija trenutno je u Domu penzionera u Banjaluci, gdje je čak 37 korisnika zaraženo virusom korona, dok je prijem novih stanara obustavljen, saznaje Srpskainfo.

Prvi oboleli u Domu registrovan je 27. novembra. trenutno se na bolničkom liječenju nalazi šest stanara, dok su preostali u izolaciji. Preminulo je, nažalost, pet korisnika pozitivnih na virus koji su bili i hronični bolesnici.

U Domu penzionera tvrde da primjenjuju sve epidemiološke mjere propisane od nadležnih ustanova, ipak sve ove podatke javnosti su objelodanili, tek nakon našeg upita o trenutnoj situaciji u Domu.

Pored osnovnih mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski, mjerenja temperature prilikom ulaska u ustanovu, svakodnevno mjerenje temperature svim korisnicima, neophodnih dezinfekcija i držanja distance, primjenjuju se, kažu, i neke specifične mjere.

Radi se redovna temeljna dezinfekcija ustanove, dodatna dezinfekcija hlornim preparatima tri puta sedmično, hrana se nosi u sobe.

– Nažalost, uprkos svim naporima zaposlenih, enormno širenje epidemije je uzelo maha u cijelom društvu i ono čega smo se pribojavali se ostvarilo. Prema posljednjim pristiglim rezultatima, u Domu imamo 37 pozitivnih korisnika. Zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa trenutno je obustavljen prijem novih korisnika, a sa ove tačke gledišta, teško je prognozirati kad bi on mogao biti nastavljen. Mi se iskreno nadamo da će pandemija početi da jenjava i da će se stvoriti uslovi za prijem novih korisnika – istakli su iz banjalučkog Doma. Testirani su i svi radnici i ubrzo se očekuju rezultati.

U ovoj javnoj ustanovi trenutno je smješteno 157 starijih građana, uz još slobodnih mjesta.

Po dobijanju rezultata testiranja svih korisnika, poručuju, napraviće novi razmještaj i utvrditi raspoložive kapacitete.

Negativan PCR test na virus korona i obavezna izolacija od 14 dana, procedura je koju moraju proći svi stariji građani koji tokom pandemije traže smještaj u jednom od domova penzionera u Srpskoj.

Prijedorski Dom je za nove korisnike bio zaključan na samom početku pandemije, od marta do maja, nakon čega su vrata ponovo otvorili uz strogu kontrolu budućih stanara, testiranje i izolaciju.

Trenutno u ovoj ustanovi stanuje 165 ljudi, a ima još 25 slobodnih mjesta. Direktor Bojan Becner napominje da interesovanja za smještaj ima i dalje.

– Naši korisnici razumiju cijelu situaciju i poštuju mjere. Imali smo samo jedan pozitivan slučaj, ali čovjek je bio u izolaciji i nije imao dodira sa drugim stanarima. Poštuju se mjere Instituta za zaštitu zdravlja. Zahvalio bih se i našim radnicma na požrtvovanom radu pod punom zaštitnom opremom – kaže Becner za Srpskainfo.

Cijena boravka za pokretne stanare ovdje iznosi 780 KM i 830 za nepokretne.

Prvi slučajevi zaraze u Domu penzionera u Trebinju, zabilježeni su prije dvadesetak dana, tri korisnika bila su hospitalizovana, ali su se do danas oporavili.

U ovom Domu trenutno imaju 123 stanara, ostalih tridesetak slobodnih mjesta čuvaju za potrebe izolacije. Prijem novih stanara od marta se, kažu, provodi po svim propisanim mjerama.

– Prijem novih korisnika se obavlja uz prethodno urađen niz testova između kojih je najvažniji PCR test i serološki test na krvlju prenosive zarazne bolesti. Naravno, poslije svega toga i pod uslovom da je korisnik negativan, ide u našu izolaciju 14 dana. Nakon tog perioda, i u slučaju da nema simptome, korisnik se premješta u smještajni dio sa ostalima – precizira direktor Rajko Ćapin.

Posjete u Domu su zabranjene, svi kontakti su telefonski i putem video-linka, poseban je način podjele obroka i jela u restoranu gdje za stolom sede najviše dvije osobe. U zajedničkim prostorijama strogo se vodi računa o poštovanuju distance i nošenju zaštitnih maski.

– Sve ovo utiče na komfor korisnika i njihovu socijalizaciju, ali ljudi su novu situaciju prihvatili izuzetno zrelo. Trudimo se da im našim sadržajima unutar Doma nadomjestimo te nedostatke. Istakao bih i visokoprofesionalan odnos i empatiju naših radnika prema osobama treće životne dobi – navodi Ćapin.

Cijene u ovoj ustanovi kreću se od 650 KM za smještaj u dvokrevetnoj sobi do 1.104 marke za potpuno zavisne korisnike koji borave sami u sobi.

Svih propisanih mjera se pridržavamo, posjete u ustanovu su zabranjene već duži period i za sada uspijevamo da odolimo, ističu iz jednog privatnog Doma u okolini Bijeljine koji radi pet godina. Trenutno imaju 42 stanara.

– Interesovanje trenutno nije veliko, da li zbog finansijske situacije ili pandemije ne znam, ali osjeti se u poslovanju. Posljednja tri mjeseca poslujemo na nuli, možda smo u blagom minusu, šta će biti do proljeća ne znam, ali ne očekujem rapidan rast prijema – navodi direktor Cvijetin Milivojević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79