Pozitivne vijesti: Neće poskupjeti osiguravanje vozila niti će se ukidati bonus

Različite interpretacije promjene načina poslovanja osiguravateljskih društava dovele su do zaključaka kako će doći do poskupljenja “registriranja” vozila, a pod tim građani podrazumijevaju cijeli paket usluga i obveza.

Izvršna direktorica Euroherca BiH mr. sc. Belma Selimbegović tvrdi da se radi o nagađanjima.

Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti definirano je Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, a odluku o tarifi premija, odnosno cijeni police osiguranja donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH i što se tiče ovoga obveznog osiguranja do poskupljenja police neće doći tako da su priče o poskupljenju samo nagađanja bez ikakva utemeljenja.
U bh. etnitetu RS je ista situacija kod određivanja cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

U entitetu RS također je ista situacija što se tiče načina određivanja cijene police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, tj. propisuje ju regulator Agencija za osiguranje RS-a. Međutim, u RS-u zbog velikog broja osiguranja, slabijeg regulatornog nadzora došlo je do situacije da pojedina društva/Krajina osiguranje/ moraju se dokapitalizirati kako bi mogli isplatiti štete pa su se društva za osiguranje u RS-u dogovorila da će primjenjivati zakon i odustati od izvanzakonskih benefita prema osiguranicima, a čime su ugrozili prava oštećenih, što je svrha ovog osiguranja i što je u pojedinim medijima protumačeno kao poskupljenje obveznog osiguranja. Udruženje osiguravatelja u FBiH preventivno je poslalo upozorenje prema regulatoru u FBiH upravo zato što su ova društva sa sjedištem u RS-u i na području FBiH počela primjenjivati sličnu praksu, a što je moglo dovesti do ugrožavanja fondova za oštećene te se očekuje reakcija nadležne agencije prema ovim društvima.

Bonus također neće biti ukinut.

Bonus je obvezna kategorija uvjeta i tarife obaveznog osiguranja autoodgovornosti te predstavlja smanjenje osnovne premije za vozilo u slučaju da osiguranik u prethodnom razdoblju nije prouzrokovao ni jedan štetni događaj. Umanjenje osnovne premije po osnovi bonusa može iznositi maksimalno 50 posto. Bonus niti se može niti će se ukidati i svi oni vozači koji nemaju maksimalni bonus, a prošlu godinu nisu imali nezgodu imat će veći bonus, odnosno manju premiju osiguranja pri novoj registraciji.
Šta građani plaćaju registracijom?

Da bi se vozilo registriralo u nadležnom MUP-u, građanin treba uz policu obveznog osiguranja od autoodgovornosti uraditi i platiti i tehnički pregled vozila. Od ostalih davanja plaća: naknadu za upotrebu puteva, naknadu za zaštitu voda, naknadu za AMS, porez na imovinu, ekotaksu, naljepnicu, taksa i po potrebi naknada za potvrdu o registraciji i registracijske tablice ako se mijenjaju. Stoga od iznosa za ukupnu registraciju, kako se to najčešće govori, za obvezno osiguranje prosječnog vozila otpada 35-40 posto, a ostalo su dažbine koje se plaćaju državi za razne naknade koje se također neće mijenjati, tako da je jasan zaključak da osiguranje, a ni registracije neće poskupjeti, piše Večernji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79