Pozivaju se na karte stare 250 godina: Hrvatska dobija još jedno more

Pozivaju se na karte stare 250 godina: Hrvatska dobija još jedno more


Naizgled neprimjetan zaliv, Karinsko more, smješteno 30 km istočno od Zadra, može uskoro ponosno nositi titulu najmanjeg mora na svijetu. Uprkos svojoj skromnoj površini, lokalno stanovništvo ga od davnina naziva morem, a sada bi ta karakteristika mogla imati i turistički potencijal.

Iako tehnički predstavlja zaliv, Karinsko more ima svoje posebno značenje i važnost za zajednicu koja se nada povećanju turističkog interesa i jačoj zaštiti ovog pomorskog staništa. Geografi se slažu s lokalnim nazivom, dajući mu status malog, ali značajnog mora.

Historija Karinskog mora seže unatrag do 1781. godine kada ga je kartograf Đuzepe Antonio Grandis nazvao “Mare di Carin” na karti Dalmacije, razlikujući ga od susjednog Novigradskog mora.

Iako oblikom podsjeća na zaliv, Karinsko more obogaćuje slatkom vodom iz Karišnice i drugih potoka, što utječe na niže vrijednosti saliniteta u usporedbi s prosječnim vrijednostima Jadranskog mora, piše LiveCamCroatia.

Uprkos svojoj skromnoj veličini, ovo pomorsko područje podržava raznovrstan morski život, uključujući različite riblje vrste, a tu su i zaštićene vrste poput delfina i kornjača.

Proglašenje Karinskog mora najmanjim na svijetu moglo bi otvoriti nova vrata za turizam i pridonijeti većoj zaštiti ovog jedinstvenog morskog okoliša.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija