“Pozivamo vas da dođete da se konsultujemo jer ćete i peti put izgubiti”

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo izazvao je velike polemike u Skupštini KS. Iz Kluba SDA pozivaju da se ovaj zakon ne usvaja po hitnoj proceduri jer nije u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH kao i to da ne dezavuišu javnost da će Kanton biti u blokadi jer sve obaveze novih ministarstava koja ne mogu funkcionisati, mogu ispunjavati stara ministarstva.

“Sva odgovornost je na ministrici Brčić i svim zastupnicima koji su ranije glasali za ovaj zakon, jedino Klub SDA nije glasao i Klub SDA će ponovo uputiti apelaciju ako nastavite unositi pravnu nesigurnost Kantona Sarajevo i pravite ustavnu krizu. Kaže ministrica Brčić da su vrata njene kancelarije otvorena, naša vrata kancelarije su za vas otovorena. Nakon što ste četiri spora izgubili od nas, mi vas pozivamo da dođete da se konsultujemo jer ćete i peti put izgubiti jer ćete na ovaj način odvesti ljude i vladu u krivičnu odgovrnost. Molim vas najdobronamjernije da ne idete u ovakvu proceduru”, rekao je Dević.

Jasmina Biščević Tokić kazala je kako ni OHR nije vidio izmjene koje su pripremili da stave na današnji red sjednice te da je porazno da je ministrica Brčić ponovo prekršila presudu Ustavnog suda.

“Rekli ste da samo možemo vjerovati u vašu izjavu – mi nećemo vjerovati u vašu izjavu već u pravne propise Skupštine KS i Ustava KS”, kazala je.

Haris Zahiragić pitao je zašto nisu odmah reagovali u prvih 15 dana nakon što je zakon prvi put usvojen, a ne da sada, nakon toliko mjeseci, govore o nefunkcionisanju novih ministarstava.

“Neosporno da je prestao osnov, ne za funkcionisanje, već postojanje neustavnih ministarstava, ali nije nastala pravna praznina jer ranija postojeća ministarstava trebaju da funkcionišu, ali Vlada KS i skupštinska većina ne želi to da prihvati i vještački pokušavaju da stvore vakuum. Nije tačno da bi došlo do blokade ako se ne usvoji zakon po hitnoj proceduri jer ranija ministarstva postoje. Govorite da ne smiju vršiti funkciju, a danas je ministrica visokog obrazovanja izašla pred studente u toj funkciji i obećala da će rješavati probleme koji su nastali zbog vaših postupaka i presude jer se ne mogu imenovati upravni organi pa Studentski centar samim time ne može nabavljati hranu”, kazao je Zahiragić.

Sead Milavica iz DF-a kazao je kako neće podržati prijedlog hitne procedure.

“Brzina je đavolji posao, to se pokazalo u donošenju ovog zakona. Šteta će se pokazati na kraju, a mislim da će biti velike i trebat će ih utvrditi”, kazao je Milavica.

Izvinio se ministrici Brčić kazavši kako nije znao da ona nije učestvovala u ovim procesim, te poručio: “Ne vjerujemo parlamentarnoj većini, a sada ni ministrici Brčić”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79