Poznati akteri policijskog nasilja u Mostaru: Mostarski policajci su zbog prekoračenja ovlasti jutros udaljeni s posla

Snimak policijske brutalnosti u Mostaru na kojem se vidi kako dvojica policajaca nemilosrdno tuku mladića, navodno zbog kršenja zabrane kretanja, šokirao je bosanskohercegovačku i regionalnu javnost i izazvao brojne reakcije, osude i zaprepaštenje.

(VIDEO) Dvojica policajaca brutalno premlatili mladića u Mostaru

Podsjećamo, preko društvenih mreža distribuiran je snimak sa nadzornih kamera na kojem se vidi kako dvojica policajaca pred ulazom u jednu zgradu u Mostaru premlaćuju mladića koji je, navodno, prekršio policijski čas.

Ovaj čin brutalnog prekoračivanja policijskih ovlasti jutros je osudio Mario Kordić, gradonačelnim Mostara, koji je “zatražio žurno provođenje istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika koji su svojim nedoličnim ponašanjem narušili ugled policije”.

Prema informacijama “Slobodne Bosne” jutros je reagiralo i mostarsko tužiteljstvo koje je od Ministarstva unutarnjih poslova HNK-a zatražilo hitnu istragu o ovom besprizornom činu policijskog nasilja. Također, naši izvori navode da su dvojica policajaca, sudionika ovog incidenta, odmah udaljeni s dužnosti, te da će MUP HNK provesti brzu i efikasnu istragu o čijim će rezultatima izvijestiti javnost koja je sa razlogom zabrinuta zbog policijske brutalnosti. U svom saopćenju, kako saznajemo, MUP HNK će se izvinuti javnosti zbog ovog teškog incidenta.

Izvori iz mostarske policije otkrili su i imena policajaca koji su bili akteri ovog nasilja. Riječ je o Jusufu Penavi i Arminu Vrači, pripadnicima interventne jedinice Policijske stanice Centar Mostar, i oni su, dakle, udaljeni sa posla. Pretučeni mladić, za kojeg se zna tek da se preziva Blažević, se nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć uspješno oporavlja.

(VIDEO) Pojavio se novi snimak premlaćivanja mladića u Mostaru

Gradonačelnik Mostara osudio brutalno ponašanje policajaca i zatražio njihovu suspenziju

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79