Poznato gdje se ukrajinska ikona sada nalazi, zna se i od koga je Dodik “lično dobio”!?

Javnost u Bosni i Hercegovini i dalje čeka odgovore na brojna pitanja u vezi s ikonom koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ono što je poznato je da je ikona u Bosni i Hercegovini i da se, kako je ambasador Željko Samardžija potvrdio, nalazi u sefu u kabinetu Milorada Dodika.

Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u ovom slučaju.

Drevna ikona koju je Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu,i za koju Ukrajinici, na osnovu pečata, tvrde da tradicionalno pripada njima, obišla je pola svijeta i ponovo se vratila u BiH. Sada je zatraženo njeno vraćanje u ruke istinskih vlasnika.

Ako je prvi korak već poduzet i ikona vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu, ovo je za ukrajinske medije izjavio ambasador Ukrajine u našoj zemlji Vasilij Kirilič. Također, očekuje se hitno pružanje informacija o tome kako je sporna ikona dospjela na teritoriju BiH i uopće završila kod Dodika.

Za Federalnu televiziju bivši predsjednik Skupštine Veterana RS-a Dragan Savić je potvrdio da on lično zna da je ikonu Milorad Dodik dobio od Duška Vukotića, predsjednika Veterana RS-a, još 2018. godine, a koju je donio iz Luganjska. Vukotić poručuje – neka Interpol radi svoj posao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79