Poznato kada će donijeti odluku: Da li će državljani BiH moći u Evropsku Uniju?

Evropski čelnici iduće sedmice bi trebali donijeti konačnu odluku kome će od jula dozvoliti ulazak u evropske zemlje, a njemački mediji prenose da će za njihovu listu biti presudan broj zaraženih.

Putnicima iz zemalja poput Sjedinjenih Američki Država, Rusije i Brazila bit će dozvoljeno da uđu u zemlje Evropske unije samo u izuzetnim slučajevima po završetku ovog mjeseca, prenosi Deutsche Welle.

U skladu s dogovorom evropskih diplomata navodno bi samo za ljude iz desetak zemalja, poput Južne Koreje ili Novog Zelanda, trenutna ograničenja ulaska mogla biti ukinuta u julu.

Konačna lista zemalja kojima će biti dozvoljen prelazak granica EU još se mora izglasati u nekim gradovima. U idealnom slučaju, lista bi trebala biti poznata u ponedjeljak iduće sedmice.

Njemački mediji prenose kako će broj zaraženih koronavirusom presuditi da li će za neku zemlju biti otvorene evropske granice. Uz to, od izuzetnog značaja je i kako se određena država bavi pandemijom, odnosno na koji način se bori sa suzbijanjem virusa, koliko testira stanovništvo, prati kontakte zaraženih, nastoji spriječiti širenje virusa…

Konkretno, predviđeno je da broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u protekle dvije sedmice bude “blizu ili ispod 16”. Trend novih slučajeva u istom periodu trebao bi biti “stabilan ili opadajući”. Ovakvo stanje trebalo bi biti evropski prosjek u skladu s kojim će se nekoj zemlji dozvoliti prelazak granica EU.

Državljanima iz zemalja koje su pod velikim utjecajem pandemije koronavirusa, poput Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, stoga bi u početku bio zabranjen ulazak u EU. U ovim zemljama bilježi se u prosjeku od 60 do 120 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u ovom trenutku nisu poznati zaključci evropskih diplomata kada je riječ o manjim zemljama.

Podsjetimo, evropske granice zatvorene su od sredine marta, a prije dvije sedmice Evropska komisija preporučila je koordinirano otvaranje granica prema zemljama koje nisu članice EU od 1. jula. U konačnici, svaka država EU može odlučiti sama za sebe.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79