Poznato ko je novi član VSTV-a: Tegeltija izgubio još jedan siguran glas?

Sudija Suda BiH Halil Lagumdžija novi je član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, saznaje portal Istraga.ba.

On je dobio podršku 26 sudija ovog suda i u februaru će u VSTV-u zamijeniti Dragomira Vukoju. Lagumdžijin protukandidat Hilmno Vučinić osvojio je petnaest glasova, dok je Amira Kapetanovića podržalo sedam državnih sudija. Jedan glas je bio nevažeći.

Ranije je, podsjećamo, VSTV žrijebom odlučio da predstavnik Suda BiH u VSTV-u mora biti Bošnjak. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i njegovi saradnici namjeravali su, tako, u VSTV progurati Amira Kapetanovića koji je poznat po tome što je kao dvanaesti najuspješniji kandidat sa rang liste izabran za sudiju Suda BiH, preskočivši čak deset svojih uspješnijih kolega.

Izborom Kapetanovića Tegeltija bi, tako, zadržao sigurnu ruku u VSTV-u, jer je dosadašnji predstavnik Suda BiH Dragomir Vukoje uglavnom zastupao stavove predsjednika VSTV-a.

Posljednjih dana Milan Tegeltija je, prema informacijama Istrage, lobirao da Sud BiH izabere Kapetanovića umjesto Lagumdžije, ali je njegova akcija, na kraju, bila neuspješna.

Gubitkom glasa predstavnika Suda BiH Milan Tegeltija, čak i da ostane na čelu VSTV-a, u budućnosti neće imati podršku dvije trećine članova Vijeća.

Na njegovoj strani su, za sada, samo sigurni glasovi Željke Radović, Duške Bogojević, Jadranke Stanišić. Moniki Mijić u decembru, također, ističe mandat u VSTV-u, a naslijedit će je predstavnik Vijeća ministara BiH. S obzirom na način odlučivanja u Vijeću ministara, vjerovatno će se raditi o kadru HDZ-a BiH, tako da će Tegeltija imati podršku i tog člana VSTV-a. Na drugoj strani je deset članova VSTV-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79