Prašuma Janj mogla bi uskoro na Listu svjetske baštine

Ukoliko se utvrdi da Strogi prirodni rezervat “Prašuma Janj” ispunjava sve zahtjeve postavljene od Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), biće upisan kao prvo prirodno dobro u Republici Srpskoj i BiH na Listu svjetske baštine.

Ovo je za “Srnu” rekla ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da se odluka Komiteta Uneska očekuje u junu/julu 2021. godine.

Ona je navela da su predstavnici Međunarodne unije za zaštitu prirode obišli ovaj rezervat, s ciljem tehničke evaluacije ovog lokaliteta, kao i da su se sastali sa predstavnicima resornog ministarstva, Šumskog gazdinstva “Gorica”, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, predstavnicima opštine Šipovo, Lovačkog udruženja “Tetrijeb” i Ornitološkog društva “Naše ptice”.

– Svrha sastanka bila je uključivanje svih zainteresovanih strana u proces nominacije, predočavanje dokaza o tačnosti upisanih podataka u nominacioni dokument, te objašnjenje funkcionisanja sistema zaštite prirode u Republici Srpskoj. Ovo je bio veoma važan sastanak, s ciljem sagledavanja svih bitnih elemenata za prihvatanje nominacije – istakla je Golićeva.

Strogi prirodni rezervat “Prašuma Janj” nominovan je za upis na Listu svjetske baštine u okviru serijske nominacije “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope”.

Površina rezervata je 295 hektara i nalazi se na teritoriji opštine Šipovo, a njime upravlja preduzeće “Šume Republike Srpske”, odnosno Šumsko gazdinstvo “Gorica” iz Šipova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79