Prava radnika u privatnom sektoru često narušena: Koliko radnici rade sati?

U Bosni i Hercegovini radnici u privatnom sektoru, pogotovo u uslužnim djelatnostima nerijetko rade i više sati nego je zakonom dozvoljeno. Radnička prava najviše se krše upravo u ovom sektoru, koji je ujedno i najmanje plaćen.

Ova plata bi zaustavila odlazak radnika iz BiH!

Bez obzira na probleme, ankete među trgovcima kažu da najveći broj njih želio da nedjelja bude neradna, kako bi je mogli prevesti sa porodicom. Međutim, političke volje za takvu odluku nema, piše okanal.

Tek su dvije općine u Bosni i Hercegovine zabranile rad nedjeljom trgovinama. To su Zvornik u RS, te Livno u Federaciji. I Zvoznik i Livno odluku su donijele samostalno. Njima bi se mogao pridružiti i Kiseljak, gdje je nedavno OV usvojilo odluku da nedjelja bude neradna. I Opština Istočno Novo Sarajevo korak je do zabrane, a rad je trenutno ograničen od 8 do 14 sati.

– Mi smo prije par mjeseci pitali radnike u trgovini koja su po njima tri prioritetna pitanja, upravo je slobodna nedjelja bila jedna od ta tri prioriteta. Pored povećanja minimalne plaće i slobodnih praznika – kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Čini se da to ostaje samo želja trgovaca. Iako je bilo u institucijama prijedloga da se zabrani rad nedjeljom trgovinama, ipak nije bilo podrške parlamentaraca.

– Mi smo realno u BiH tek u nazad dvije godine počeli vrlo aktivno raditi na ovom pitanju. Ono što je najvažnije jeste politička volja i mi kao Sindikat trgovine u ovom momentu, između ostalog, vrlo aktivno zagovaramo među svim političkim strankama, i pozicije i opozicije i ovo pitanje i nekako se trudimo da pripremimo tu političku scenu za jedan ovakav korak naprijed, aravno u tome veliku ulogu igraju kupci – dodaje Beširović.

Dok čekamo političku volju, pitali smo građane oba entiteta šta oni misle o zabrani rada nedjeljom. Mišljenja podijeljena.

Hoće li radnici u trgovinama i tržnim centrima dobiti pravo na neradnu nedjelju i odmor praznicima, kako bi vrijeme mogli provesti sa porodicom, zavisi od parmalentaraca koji više ne rade nego što rade. Koji imaju naknade i dnevnice za svaku sjednicu, a plate na računima i kada tokom mjesec dana ne održe niti jednu od njih. Koji primaju nakade za odvojeni život i kada svaki dan provedu u krugu svoje porodice. Čije su plate i po deset puta veće od plata trgovaca. Pa, trgovci – sretno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79