Pravni fakultet u Zenici: Novac Vlade Švicarske pokušali trošiti na porodične izlete

Predsjednik zeničke SDA i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić te dekan Pravnog fakulteta Zenica Enes Bikić pokušali naplatiti troškove dva izleta sa svojim izabranicama u Tučepe na račun granta Vlade Švicarske. Zenički pravni fakultet su pretvorili u bastion SDA.

Piše: Amarildo Gutić

Aprila 2018. godine Vlada Švicarske i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH zaključuju ugovor sa Pravnim fakultetom Zenica o implementaciji druge faze projekta nazvanog „Sistem pravnih lijekova u savremenom krivičnom procesnom pravu“. U projektnom timu bili su rektor Pravnog fakulteta Zenica Enes Bikić, vanredni profesor ovog fakulteta i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, sudija ustavnog suda BiH Miodrag Simović te profesori iz Banja Luke i Tuzle Stanko Bejatović i Tadija Bubalović.

Vrijednost projekta koji je rezultirao istoimenom objavljenom knjigom bila je 24.800 maraka. Žurnal je u posjedu obimne dokumentacije, uključujući troškove implementacije projekta, autorske ugovore, račune za putovanja, dnevnice, hotelske i druge troškove namijenjene za rad na ovom projektu. U mnoštvu dokumenata pažnju je privukao „Zahtjev za nabavku“ .

Predmet nabavke je rezervacija hotelskog smještaja u Tučepima za učešće na radnom sastanku 13-15. maja 2018. u okviru projekta „Sistem pravnih lijekova u savremenom krivičnom procesnom pravu“. Učesnici će biti prof.dr.Enes Bikić, prof.dr.Nezir Pivić, prof.dr.Tadija Bubalović i prof.dr. Miodrag Simović, navedeno je u obrazloženju.

Na prvu, može biti čudno zašto profesori iz Zenice, Banja Luke i Tuzle odlaze u Tučepe na radni sastanak o projektu, no njima je isti povjeren, a Švicarska vlada plaća. Naredni dokument pokazuje da koordinatorica projekta rezerviše smještaj u Tučepima za četiri osobe u dvije dvokrevetne sobe. Hotelski računi dokazuju da su jednu sobu koristili dekan Pravnog fakulteta Enes Bikić sa suprugom, a drugu zamjenik ministra Nezir Pivić sa djevojkom.

Isplaćene su i dnevnice (2×110 KM dnevno), a uz putni nalog dekan Bikić prilaže račune za naplatu i ostalih troškova – prevoza, potom četiri ručka, tu su i računi za pive, sokove, kafe. Svi ti troškovi su prema nalogu dekana knjiženi na račun projekta koji finansira ambasada odnosno Vlada Švicarske! O boravku Simovića i Bubalovića u Tučepima i „radnom sastanku“ ni traga.

Majski vikend u Tučepima je navedena četvorka odlučila ponoviti, i to u produženom izdanju od 12. do 16. jula. Ponovo ista nabavka, isti hotel samo je sada osnovni račun polupansionskog smještaja, zbog viših cijena u sezoni, 1405 eura. Obračunate su naravno i dnevnice (4×110 KM) te neizbježni računi za ručkove i pića. Dekan Bikić je prema putnom nalogu naplatio 993 marke za svoje, ali i troškove koje je prema računima pravila njegova supruga!? Od Simovića i Bubalovića u Tučepima i „radnog sastanka“ ni traga.

Neko će reći da je novac dala Švicarska i zašto „cjepidlačiti“ o navedenim troškovima. Pravila igre nisu takva. Novac je dat Pravnom fakultetu Zenica za troškove projekta, a očito da dekan Bikić i doministar Pivić misle da ga oni mogu trošiti i za ljetovanja sa svojim izabranicama.

„Taj novac je vraćen u budžet, trebali su vam to reći oni koji su vam dali račune“, reći će dekan Bikić na Žurnalov upit zašto su na račun projekta u Tučepe išle i njihove izabranice. Sat vremena kasnije dostavio je uplatnice svoje supruge kao dokaz da je novac vraćen.

No, uplatnice datiraju na 26. oktobar 2019, dakle gotovo godinu i pol dana nakon izleta u Tučepe! Legitimno je vjerovati da su akteri bili upozoreni, odnosno svjesni da su otkriveni i potom naknadno uplatili novac. Zašto svoje račune, ako su već htjeli biti pošteni, nisu odmnah platili i zašto su čekali toliko vremena? Da li ih je na to nagnala revizija ambasade, VSTV-a ili nekog trećeg je nevažno, pokušaj je postojao. U konačnici, ostaje činjenica da su novac Švicarske vlade Bikić i Pivić trošili na navedeno mini ljetovanje.

Žurnal je u posjedu i više ugovora o djelu koji su sklapani za učesnike projekta, a dobar dio je plaćan putem dnevnica i putnih troškova za višednevne radne sastanke, pored Tučepa i u Zagrebu te Kragujevcu!? Znakovito, Bubalović je bio mentor, a Simović član ispitne komisije Pivićeve odbrane doktorata.

Pravo je pitanje, ako se ovako lagodno odnose spram novca kojeg doniraju strane vlade i ambasade, kako tek tretiraju budžet fakulteta, Univerziteta, ZDK i konačno države BiH. Nezir Pivić je predsjednik SDA Zenica i sa pozicije zamjenika ministra pravde BiH kandidat je za gradonačelnika Zenice na novembarskim izborima. Dekan Pravnog fakulteta Enes Bikić je član Savjeta za pravna pitanja SDA. Pravni fakultet je posljednjih godina postao baza, bolje reći utvrda SDA.

Nezir Pivić je pored doministarske funkcije angažovan i kao vanredni profesor sa normom koja je više nego trostruka od redovnih profesora!? To je jedan od razloga što ga studenti uopće ne viđaju. No, unatoč tome, tokom 2018. i 2019. od zeničkog Univerziteta, po osnovu ugovora o djelu, Pivić inkasira oko 34.000 maraka! Naravno, sve to je moguće uz blagoslov rektora Bikića, koji je i reizabran zahvaljujući podršci SDA, čitaj Pivića. Uzgred, mnogo je pažnje, barem u Zenici izazvala fotografija Nezira Pivića snimljena u Brazilu, na ceremoniji otvaranja svjetskog nogometnog prvenstva, na kojoj je zajedno sa „ekipom“ Euroherca!?

Možda je slučajnost, ali na Pravnom fakultetu u Zenici, nakon što im to nije odobreno u Hrvatskoj, doktoriralo je nekoliko članova uprave Euroherca, uključujući i moćnog vlasnika Dubravka Grgića, na čemu je on bio mnogo, mnogo zahvalan…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79