Pravosnažno osuđen na sedam godina: Lijanović čeka poziv za robiju!

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u Vladi Federacije BiH i lider stranke Radom za boljitak, uskoro će biti upućen na izdržavanje sedmogodišnje kazne u Kaznenopopravni zavod u Mostaru, saznaje naš list.

Dijelio poticaje

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. oktobra, prema proceduri propisanoj Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, očekuje se uskoro uručivanje akta, odnosno zahtjeva za upućivanje Lijanovića na izdržavanje kazne na osnovu donesene presude.

Budući da je Lijanović prijavljen na adresi prebivališta u Širokom Brijegu, kako nam je rečeno, njemu će poziv stići za izdržavanje kazne u KPZ-u Mostar, kao najbližoj ustanovi.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, ne postoji određen rok do kada se osuđenik mora poslati na izdržavanje kazne, ali se o tome odmah obavijeste kaznenopopravni zavodi i Ministarstvo pravde Federacije.

Imovinska korist

Naši sagovornici tvrde da se sada čeka da se oslobodi prazno mjesto iza rešetaka kako bi Lijanović bio upućen na izdržavanje kazne. Moguća je opcija da bude prebačen i u državni objekat u Lukavici, koji će na proljeće zvanično početi s primanjem prvih osuđenika.

Pravosnažnom presudom, Lijanoviću će biti oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

Skandalozna odluka

Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je prije nekoliko dana oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu „Meso“ i kriminal težak 13,5 miliona KM. On je oslobođen u ponovljenom suđenju.

Prošle godine, prema prvostepenoj presudu, osuđen je na 12 godina iza rešetaka. Inače, oslobađajuća presuda izazvala je oštre reakcije javnosti, ali i dijela međunarodne zajednice, prenosi Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79