“PRAZNINA POSTAJE VEĆA”: Otac Stefana (18) koji je pretučen NA SMRT neutješan

Naše dijete ništa ne može da vrati nama u naručje. Ali, zbog ostale djece, naša tragedija mora da bude opomena sistemu i svakome, da počinoci svakog zločina, pa i ovog, moraju da budu najstrože kažnjeni, da se ne bi ponavljali.

Ovo u ispovijesti za Novosti navodi Nenad Filić, otac osamnaestogodišnjeg Stefana, koji je 2. februara surovo pretučen na smrt, reagujući na podizanje optužnice protiv okrivljenih za ubistvo njegovog sina.

Vijest da je Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Nikole B. (20) i Mitra P. (20) iz Velike Plane, koja ih tereti za teško ubistvo, Stefanova porodica primila je kao prvo zrno pravde u nepravdi koja ih je ostavila bez sina.

– Naši životi su zauvek promijenjeni. I životi cijele familije – njegovih tetaka, stričeva. Promijenjeni su i životi roditelja dvojice mladića koji su ubili Stefana. I svaki dan je isti ili teži od prethodnog. Ipak, očekujemo da sudski epilog tragedije bude takav da se ovo nikad ne ponovi drugoj djeci, drugim roditeljima – priča Nenad Filić.

Još malo pa će se navršiti četiri mjeseca otkako je nasilno prekinut jedan mladi život. Kada su dvojica mladića, bez povoda, pretukla Stefana, koji je bio u društvu svog šesnaestogodišnjeg brata Andrije. Preminuo je 30 sati kasnije, a vještačenje je utvrdilo da je smrt uslijedila nakon žestokih udaraca u glavu i krvarenja na mozgu. Andrija, pred čijim očima je Stefan pretučen, od tog dana više nije isti.

– Jedan dan se malo primirmo, utješimo, a već sljedeći je užasan. I tako ukrug. Bol neće proći, praznina postaje veća, tuga nepodnošljivija. Nema riječi kojima mogu da prenesem šta osjeća cijela porodica – nastavlja neutješni otac. Ono što ga posebno boli, jeste što je objavljivano da je Stefan stradao jer je pokušao da zaštiti brata. Ipak, nije bilo baš tako.

– Nismo htjeli da reagujemo, jer zaista nismo imali snage. Istina je, zapravo, da je Stefan pokušao da zaštiti drugog mladića, druga, koga je jedan od napasnika ćušnuo bez razloga. Obratio mu se ljudski, čak ga je i potapšao po ramenu. To je bilo sve. Poslije tih riječi je mučki izudaran, do smrti – priča.

On navodi da je zadovoljan efikasnošću istrage u Tužilaštvu, u kome je i sam dao izjavu kao oštećeni. Kaže da će suđenje, koje predstoji, biti novi pakao za sve, ali da moraju pronaći snage da kroz sve prođu. Zbog Stefana i mlađeg sina, svjedoka tragedije. Za krivično djelo teško ubistvo zakonom je zaprijećena kazna od najmanje deset godina zatvora do doživotne.

– Tražićemo i očekujemo maksimalne kazne, i nadamo se da će sud donijeti najispravniju odluku – ističe Nenad Filić.
Teško ubistvo

Tužilaštvo u Smederevu u optužnici traži da sud nakon sprovedenog glavnog pretresa izrekne najstrože kazne. Dvojici okrivljenih na teret se stavlja teško ubistvo u saizvršilaštvu počinjeno pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. Viši sud u Smederevu sada treba najprije da optužnicu potvrdi, a zatim da zakaže glavni pretres.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79