Prebrojano 82,5 % glasova, Erdoan vodi sa osvojenih 50,3 % glasova

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Prebrojano je 82,5 posto glasova. Erdoan i dalje vodi sa osvojenih 50,3 posto glasova, dok je Kiličdarolu osvojio 43,9 posto glasova.

Aktuelni predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan se oglasio na Twitteru.

– Činjenica da su izbori 14. maja održani u vidu velikog praznika demokratije sa mirom i spokojem izraz je demokratske zrelosti naše Turske.

Dok su izbori protekli u tako pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a prebrojavanje glasova i dalje traje, pokušaj da se brzo objave rezultati znači uzurpaciju nacionalne volje.

Drago mi je što se naklonost naše nacije ogleda u tekućem prebrojavanju glasova.

Molim sve svoje prijatelje i kolege da ostanu kod glasačkih kutija, bez obzira na sve, dok se rezultati zvanično ne utvrde.

Čestitam svim građanima koji su glasali u ime demokratije i učestvovali u izbornom radu i izražavam zahvalnost svakom od njih – naveo je Erdoan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79