Predatore s fakulteta moramo obeshrabriti

Iako su u svojim svjedočenjima na Facebook grupi Nisam tražila dvije studentice iz Tuzle javno, imenom i prezimenom, za seksualno uznemiravanje optužile dva profesora, jednog sa Akademije dramskih umjetnosti i jednog sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Rektorat ni dekanati fakulteta nisu podnijeli krivične prijave protiv ovih profesora niti su protiv njih pokrenuli disciplinske postupke.

PRIJAVE NA INTERNETU

Razlog za ovo je činjenica da u Rektorat nije došla čak ni anonimna prijava protiv ovih profesora. Ono što Univerzitet čini, kako nam je kazala prorektorica Vesna Bratovčić, jeste da priprema ozbiljnu izmjenu kodeksa nastavničke etike, svjestan da na fakultetima ima predatora, kojima institucionalno treba oduzeti moć koju osjećaju da imaju nad studenticama, ali i zaposlenicama.

– Da je barem došla anonimna prijava, mi bismo je mogli istražiti, a i proslijediti tužilaštvu, ali nismo mogli postupati po anonimnoj prijavi na društvenoj grupi. Ono što smo uradili jeste da smo na ovim fakultetima odmah održali niz sastanaka, da pokažemo da smo svjesni ovih prijava, ali i da ohrabrimo one kojima se to desilo da nam to prijave. Znamo da postoje takva ponašanja i sada ćemo žrtve pokušati sistemski zaštititi, kazala nam je prorektorica Bratovčić.

Novi kodeks nastavničke etike trebao bi ohrabriti sve žrtve, ali i svjedoke neprimjerenog ponašanja i seksualnog zlostavljanja da prijave profesore, kao i da postave precizne smjernice šta treba raditi da se ne da prilika predatorima da zloupotrijebe svoj položaj.

Jedan od načina da se spriječe ovakva ponašanja jeste da profesori ne drže konsultacije ili ispite nasamo sa studenticama, već da se to radi u grupama

– Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, gdje uglavnom studiraju djevojke, profesori nikada ne drže konsultacije ili ispite sami sa studenticama i studentima, nego se uglavnom radi u grupama. To nije pravilo i to odgovara predatorima, mi smatramo da bi to mogao biti jedan od načina da se spriječe ovakva ponašanja, naglasila je Bratovčić.

Međutim, čak i sa izmjenom kodeksa teško je očekivati drakonske kazne za one profesore za koje se utvrdi da su se neprimjereno ponašali, prvenstveno zbog Zakona o radu, koji ne priznaje seksualno zlostavljanje kao ponašanje koje bi moglo rezultirati otkazom.

– U ovom trenutku mi takvog profesora možemo usmeno, lično ili javno opomenuti. Nemamo opciju otkaza, čak ni uskraćivanja plate, jer Zakon o radu nam to ne dozvoljava. Ali, nadamo se da će i ova javna kampanja koja je krenula obeshrabriti dalja neprimjerena ponašanja i seksualna uznemiravanja studentica, napomenula je prorektorica Bratovčić.

SVI SVE ZNAJU

​Nažalost, prijave protiv dva profesora su samo vrh ledenog brijega neprimjerenog ponašanja profesora prema studenticama, ali i prema profesoricama. Prijave neprimjerenog i otvorenog šovinističkog ponašanja profesora posebno prema studenticama su postojale i ranije, sve o tim profesorima znaju i studenti i profesori, o nekima su mediji već i izvještavali, ali nijedan rektor niti rektorica nisu se ozbiljno uhvatili ukoštac sa ovim problemom. Da li će ovaj sastav Rektorata obeshrabriti neprimjerena ponašanja, ostaje nam svima da se nadamo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79