Predizborna kampanja u vrijeme pandemije koronavirusa: Kome je glas važniji od života!?

Pandemija koronavirusa ne jenjava, a, sudeći prema svakodnevnim brojkama, situacija će se samo pogoršavati. Jučer je u Bosni i Hercegovini registrirano 926 novozaraženih, a 14 osoba je izgubilo bitku s ovim virusom. I zemlje regiona jučer su zabilježile rekordne brojke. Širenje koronavirusa u BiH poklopilo se s početkom izborne kampanje za lokalne izbore, koji će biti održani 15. novembra.

Ozbiljne posljedice

  • Masovni skup SNSD-a u Bijeljini

    Masovni skup SNSD-a u Bijeljini

Uprkos upozorenjima, neke političke stranke su već počele s održavanjem stranačkih skupova. Jučer je Krizni štab FBiH izdao i preporuku da se kampanja vodi uz poštivanje epidemioloških ograničenja, međutim, pitanje je hoće li se svi kandidati pridržavati preporuka.

– S obzirom na epidemiološku situaciju koja se pogoršava, a u kontekstu predizborne kampanje pred lokalne izbore u BiH, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje na organizaciju i provedbu kampanje koja ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala, kao što su TV, internet, plakati, printani materijali… – saopćeno je iz Kriznog štaba FBiH.

Pojasnili su opet da se COVID-19 prenosi s osobe na osobu te da javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama.

– Sva okupljanja većeg broja ljudi, čak i u okviru dopuštenih, sa sobom nose povećan rizik od širenja infekcije te veći broj ovakvih skupova, koji podrazumijevaju i značajno veći broj kontakata među ljudima, predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik – navodi se.

Metafora i istina

Osim toga, pozvali su sve političke partije i kandidate da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje, koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.

Međutim, brojni su primjeri masovnih skupova u BiH. Neke od njih organizirala je SDA, koja je održala, između ostalog, skupove u Gradačcu i Srebreniku, gdje su prisustvovale stotine ljudi te su prekršene skoro sve epidemiološke mjere. Ništa bolje nije ni u RS, gdje je, naprimjer, SNSD održao sličan, masovni skup u Bijeljini.

Filozof, sociolog i psiholog Esad Bajtal za „Avaz“ je kazao da su stranke spremne da okupljaju građane uprkos opasnosti da će neko oboljeti od koronavirusa.

  • Bajtal: Stanje je alarmantno

    Bajtal: Stanje je alarmantno

     

– Šta njih briga što će neko umrijeti, to je za njih jedno manje radno mjesto i manji pritisak. Koliko god to bila metafora, toliko je to i istina. Stanje je toliko alarmantno da se ne mora ni razgovarati o zabranjivanju predizbornih skupova. Logika nalaže da u ovo vrijeme ne može biti skupova i bez obzira na njihov razlog. Ako se mogu smanjiti skupovi na ispraćaju mrtvih, onda nema dileme da treba zabraniti i političke skupove – kazao je Bajtal, dodavši da sakupljanje glasova ne može biti preče od života.

Region i Evropa

Susjedne zemlje, također, bilježe rekorde po broju zaraženih. Tako je u Srbiji jučer registrirano 512 pozitivnih, u Crnoj Gori 177, dok Hrvatska s brojkom od 1.424 i Slovenija sa 1.503 novozaraženih prednjače.

Uvode se i restriktivnije mjere. U Sloveniji je na snazi policijski sat, u mnogima se razmišlja o karantinu. I druge zemlje Evrope uvode restriktivnije mjere, zbog čega su u Češkoj bili organizirani i protesti građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79