Predizbornih skupova će biti, ali po posebnim mjerama Kriznog štaba!

Pored provođenja već donesenih naredbi, potrebno je planirati nadziranje mjera i imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Krizni štab FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH izdali su preporuke za planiranje javnih okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusa, a uoči predizborne kampanje, koja počinje 16. oktobra.

Organizatori skupa moraju voditi računa o dozvoljenom broju osoba, kao i o gustini rasporeda osoba; prirodi kontakta tokom događaja i osiguranju sjedećih mjesta, mogućnosti organizacije na otvorenom, dobi posjetilaca i dužini trajanja događaja.

– Preporučuje se da postoji spisak zvanica, spisak posjetitelja. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj. U zavisnosti od epidemiološke situacije, uvesti skrining posjetitelja na simptome bolesti Covid-19 prilikom ulaska na događaj – navode iz ZZJZ FBiH.

Pored provođenja već donesenih naredbi, potrebno je planirati nadziranje mjera i imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Sve posjetioce neophodno je informirati o mjerama, kao što su obavezno nošenje maske i držanje distance, o simptomima bolesti i sl. Osobama koje boluju od hroničnih oboljenja, preporučuje se da ne dolaze na događaj.

– Ako dođe do sumnje u pojavu Covida-19 vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ovo uključuje pružanje informacija o zvanicama i posjetiteljima, posebno onima koji su imali simptome karakteristične za Covid-19.Ukoliko se pojavi dokazani slučaj Covida-19, potrebno je osigurati mehanizam putem kog se posjetitelji koji su bili u kontaktu sa zaraženim, mogu obavijestiti – navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79