Predložen jednomjesečni pritvor za Jasmina Meškovića i Suadu Nožić

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić, koji su jučer predati Tužilaštvu KS-a.

– Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike te zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti kazneno djelo – izjavila je medijima glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Podsjećamo, oni su lišeni slobode u policijskoj akciji Federalne uprave policije (FUP) “Memori” u ponedjeljak, koja je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Akcija je provedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karata, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79