Predloženo da se 50.000 KM za pronalazak Gačića preusmjeri za liječenje dječaka Maka

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević na današnjoj sjednici uputila je inicijativu da se 50.000 KM namijenjenih za pronalazak Edina Gačića preusmjeri u druge svrhe.

– Tražim da mi se dostave podaci da li postoji ili ne osoba kojoj pripada nagrada od 50.000 KM za informacije koje su dovele do pronalaska Edina Gačića. Ja imam informacije da ne postoji, ali evo ukoliko se zvanično potvrdi da ne postoji takvo lice, predlažem da se planirani iznos od 50. 000 KM preusmjeri za operaciju teško oboljelog sedmogodišnjeg dječaka Maka Hasića. Svaki minut je bitan i svaka marka je važna. Nadam se da ću kod ove inicijative imati potpuni konsenzus – kazala je Dizdarević.

Sedmogodišnji dječak obolio je od rijetkog i agresivnog karcinoma Burkittov limfom, koji je prepoznat i kao brzošireći tumor. Krajem prošlog mjeseca zbog bolova u stomaku iznenada je završio u bolnici, a nakon pregleda dijagnosticiran mu je karcinom u četvrtom stadiju. Limfom je zahvatio više organa – bubrege, jetru, debelo crijevo te koštanu srž, koja je, prema procjenama, zahvaćena oko 16 posto. Iako je limfom ušao u četvrti stadij, nade za oporavak postoje, no za to je potrebno što hitnije izmještanje i liječenje u inozemstvu, za šta je potrebno mnogo novca. Mak bi uskoro trebao imati operaciju u Turskoj.

Zastupnica Dizdarević uputila je i inicijativu za formiranje programa za finansiranje djece oboljele od malignih bolesti, a sličnu inicijativu uputila je i zastupnica Jasmina Biščević-Tokić. Biščević-Tokić je predložila osnivanje kantonalnog fonda solidarnosti čiji je cilj finansijska pomoć u dijagnostici oboljenja i liječenju djece kojoj je potreban medicinski tretman u inozemstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79