Predloženo niz mjera za radnike i građane u uslovima ekstremno visokih temperatura u FBiH

Predloženo niz mjera za radnike i građane u uslovima ekstremno visokih temperatura u FBiH


Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, usvojila je niz mjera za zaštitu radnika i građana od posljedica ekstremno visokih temperatura. Na današnjoj sjednici u Sarajevu podržano je provođenje preporučenih mjera u svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH.

Poslodavcima se savjetuje da početak radnog vremena za zaposlene koji rade na otvorenom pomjere na 6 sati ujutro. Ukoliko tehnologija posla to ne dozvoljava, preporučuje se prekid rada u periodu od 11 do 18 sati, te nastavak poslova nakon 18 sati. Također, preporučeno je i smanjenje radnog vremena u skladu sa štetnim utjecajem na zdravlje i radnu sposobnost radnika.

Federalno ministarstvo zdravstva preporučuje da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konsultativnih službi počinje u 7 sati ujutro. Prioritet u pružanju zdravstvenih usluga trebaju imati hronični bolesnici, mala djeca, trudnice i osobe starije od 65 godina. Roditeljima se savjetuje da djecu na vakcinaciju dovode najkasnije do 10 sati ujutro.

Stanovništvu se preporučuje izbjegavanje kretanja na otvorenom od 10 do 17 sati, nošenje široke i svijetle odjeće, korištenje šešira i sunčanih naočala, te unos dovoljne količine tečnosti, voća i povrća. Osobama koje putuju savjetuje se pravljenje češćih odmora i uzimanje manjih količina tečnosti.

Stanovništvu se savjetuje boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, s tim da razlika u temperaturi između unutrašnjih prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od pet stepeni Celzijusa.

Federalno ministarstvo zdravstva će u suradnji sa kantonalnim ministarstvima i zavodima za javno zdravstvo pratiti provođenje ovih mjera. Ministarstva su zadužena da, u okviru svojih ovlasti, utvrde dodatne mjere i osiguraju njihovu provedbu na nižim razinama vlasti.

Cilj ovih mjera je osiguranje zaštite zdravlja građana u uslovima ekstremno visokih temperatura, te funkcionalnost zdravstvenih ustanova i pružanje adekvatne zdravstvene zaštite najugroženijim skupinama stanovništva.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija