Predmet “Alija Delimustafić i drugi”: Ko je prodavao stanove umrlih?

 

Predmet “Alija Delimustafić i drugi” jedan je od rijetkih sudskih predmeta kod kojeg je optužnica podignuta prije skoro šest godina, a glavni pretres još uvijek nije održan.

Podsjećanja radi, Delimustafić, 37 osoba i osam firmi optuženi su za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Uhapšeni su u okviru akcije “Pravda” koju je provela Federalna uprava policije 2017. godine piše Klix.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Najčešći razlog otkazivanja ročišta – nedolazak jednog od optuženih

Optužnica je podignuta 2017. godine, a nekadašnji ministar policije Alija Delimustafić, na izjašnjenju krivice 12. januara 2018. godine izjasnio se da nije kriv uz riječi da je sve “čista montaža”.

Uz Delimustafića, optužnicom su obuhvaćeni i Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica.

Sve od 2017. godine, slobodno možemo reći, kada je su Delimustafić i ostali bili u fokusu dešavanja zbog više krivičnih djela koja im se stavljaju na teret – pa do danas – javnost, ali i optuženi, čekaju na pravdu.

Prema posljednjem zakazivanju, glavni pretres trebao se održati danas, 23. maja, ali kako su za Klix.ba saopćili iz Kantonalnog suda Sarajevo “odgođeno je zbog opravdanog izostanka jednog od optuženih u skladu sa dostavljenom medicinskom dokumentacijom”.

Glavni pretres u ovom sudskom predmetu doživio je i čak i pedeseto otkazivanje, a osim prethodno navedenog razloga, brojni su drugi razlozi zbog kojih se ročište nije moglo održati.

Kao što je već poznato, pravosudne institucije u BiH suočavaju sa učestalim problemom lažnog dojavljivanja o postavljenim bombama. Tako se i Kantonalni sud Sarajevo našao na tapeti, što umnogome otežava rad ove pravosudne institucije. Osim toga, stvara ogromne troškove po rad suda, ali i troškove za stranke u postupku, njihove zastupnike itd. Ujedno, dolazi do odgađanja ročišta što se upravo odrazilo i na ovaj slučaj.

Ovo je jedan od najkompleksnijih sudskih predmeta, a iz Kantonalnog suda Sarajevo kažu da su razlozi koji dovode do odgađana ročišta upravo različiti.

“Ovaj predmet zbog velikog broja optuženih sigurno predstavlja jedan od rijetkih sudskih predmeta u kojem odgodu ročišta mogu uzrokovati različiti razlozi”, dodali su.

Početkom ove godine, uz Suda su saopćili da je za “suđenje koje još nije ni počelo” utrošeno skoro pola miliona KM. Iz KSS su tada napomenuli da se navedeni troškovi zbirno odnose na sve radnje preduzete u fazi istrage, fazi prethodnog saslušanja i fazi glavnog pretresa.

U svakom slučaju, velika opsežna akcija FUP-a 2017. godine rezultiralo je hapšenjem velikog broja osoba pa i jednog bivšeg visokog političkog funkcionera – Delimustafića. Svaki sudski predmet je “priča za sebe” i sa sobom nosi određenu dozu važnosti, a kada je u njemu obuhvaćen – kao što je to ovdje slučaj – veliki broj osoba, uz više krivičnih djela organizovanog kriminala, svakako ćemo reći da je suđenje i samim tim u konačnici presuda, od iznimne društvene važnosti.

No, ne ostaje nam ništa drugo do čekati i održavanje prvog glavnog pretresa uz nadu da će se svi faktori koji su potrebni da bi se ono i održalo, konačno posložiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79