Predmet ‘Bosna’ još traje: Zukić na ‘crnoj listi’, Sarajlić i dalje aktivan u političkom životu

U maju 2017. godine na Općinskom sudu u Sarajevu počelo je suđenje u predmetu „Bosna“ u kojem se sudi Amiru Zukiću, nekadašnjem generalnom sekretaru SDA, Asimu Sarajliću, tadašnjem potpredsjedniku SDA (podnio ostavku na sve dužnosti u SDA nakon afere ‘Asim’ u februaru 2020. godine), Safetu Bibiću, Nedžadu i Senadu Traki.

U tom slučaju jedan od optuženih bio je i Mirsad Kukić (nekadašnji potpredsjednik SDA, kasnije predsjednik PDA), ali je njegov predmet razdvojen u odnosu na ostale te je u oktobru 2020. nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora. Također ranije je krivicu priznao i Seid Fazlagić koji je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog pomaganja počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. Fazlagić je bio Zukićev vozač – prenosi agencija Patria.

I nakon nekoliko godina suđenje još uvijek traje, a nastavak je 6. septembra. Još uvijek nisu saslušani svi svjedoci Tužilaštva KS, a za posljednja dva svjedoka koja se nalaze u Njemačkoj sutkinja Tanja Curović je najavila da će biti izdata naredba za njihovo dovođenje.

Prema optužnici Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić počinili su krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje, Esed Džananović krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Optužnica Zukića tereti i za nedozvoljeno držanje oružja. Optuženi Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Optuženi Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, piše Patria.

Tužilaštvo KS otvorilo je istragu protiv tri osobe u slučaju “Snimak”. Saslušavaju se svjedoci, a nakon čega će biti donesena konačna tužilačka odluka.

Amir Zukić je zbog predmeta Bosna završio na američkoj crnoj listi, dok Sarajlić još uvijek čeka moguću drugu optužnicu dok mu se nije okončalo ni suđenje u predmetu “Bosna”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79