Predmet Novalić i drugi: “Kako je dogovarana nabavka respiratora”

U nastavku suđenja premijeru Fadilu Novaliću i suoptuženima za nabavku 100 kineskih respiratora preko „Srebrene maline“, plaćenih 10,5 miliona KM budžetskog novca, danas je nastavljeno saslušanje premijerove sekretarice Bahre Džaka. Na prošlom ročištu smo iz njenog svjedočenja saznali da je samoinicijativno o nabavci respiratora obavještavala sekretaricu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović – izvjesnu Vildanu, dok smo danas imali priliku čuti da je učestvovala i u sastavljanju dva pisma namjere za nabavku respiratora.

Piše: Zinaida Đelilović

Prvo pismo namjere pisano je po urneku koji joj je 2. aprila 2020. proslijedio optuženi direktor „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i ono se odnosilo na nabavku 100 respiratora HC VE 003 2. Sredinom aprila je uslijedilo drugo pismo, a urnek šalje tadašnji vanjski konsultant premijera za odnose sa javnošću Zoran Blagojević. U njemu se spominju respiratori koji su predmet optužnice – ACM 812 A. 

Tri ponude

Svjedokinja je, odgovarajući na pitanja tužitelja Mirze Hukeljića, spomenula da su 1. aprila od Hodžića stigle tri ponude, a jedna od njih se odnosila na nabavku respiratora HC VE 003 2.

Na stanju ima 400 komada HC VE 003 2, po cijeni 90.000. Može u Sarajevu biti za sedam dana“, sadržaj je jedne poruke koju joj je uputio Hodžić, a koja je predočena u sudnici. Navečer tog dana porukom ga obavještava da se odustaje od ponude, ali iz kojeg razloga nije joj poznato.

Na tužiočevo pitanje odakle informacija da se odustaje ona je odgovorila „pretpostavljam da je ta informacija bila od premijera“.

Svjedokinja je i danas potvrdila da je taj dan bila u kontaktu sa sekretaricom direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, izvjesnom Vildanom koju je, samoinicijativno, obavijestila da Ured pokušava nabaviti respiratore.

Tužioca je zanimalo zbog čega joj to govori, ukoliko se nikada nisu lično upoznale, na šta je Džaka ponovila ono sa prošlog ročišta – “htjela je tu radost da podijeli s njima”.

I dok Vildanu nije obavijestila o ponudi HC VE 003 2 jer je, kako kaže, shvatila da se situacija stalno mijenja, tu ponudu je proslijedila prijateljici doktorici Aidi Čorbek, koja će kao svjedok biti saslušana na narednom ročištu, a na ove okolnosti.

Bahra Džaka nije znala pojasniti zbog čega joj je ovu ponudu proslijedila sa službenog maila Ureda premijera Federacije, a ne sa svog maila ili vibera.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Džaka je potvrdila da je učestvovala u sastavljanju pisma. Kako je došlo do toga, ona tvrdi da joj se 2. aprila javio Hodžić s potrebom da dobije pismo namjere da može ići na kinesko tržište. Poslao joj je urnek pisma kako je to „Vlada Srbije riješila“. Pismo je bilo na engleskom jeziku, tako da ga je prvo proslijedila osobi zaduženoj za prevod, uposlenoj u generalnom sekretarijatu Vlade i zajedno su „složile nekoliko rečenica da Federacija želi nabaviti respiratore“.

„Odakle vam informacija da Vlada kupuje 100 respiratora“, pitao je tužilac Hukeljić, na šta je svjedokinja odgovorila „od premijera“.

Prezentirana joj je viber prepiska u kojoj Hodžić piše: “Ako niste pronašli dobrog dobavljače za ostale stvari stojim na raspolaganju sa ovim avionom kojim će doći respiratori“. Džaka mu odgovara da će poruku dalje prenijeti, ali se ne sjeća šta je dalje s tim bilo.

 

Novi urnek od Blagojevića

 

Sredinom aprila, potvrdila je svjedokinja, uslijedilo je drugo pismo namjere, a urnek je dobila od Blagojevića i sjeća se da je bilo hitno.

„Polovinom aprila, Blagojević mi je proslijedio mail u kojem je bio nacrt pisma koji je trebalo prebaciti u memorandum i slati na potpis. Bilo je nekih grešaka poput one da je umjesto FBiH stajala BiH ili umjesto Vlade FBiH je pisalo Vijeće ministara i to smo ispravili“, navela je svjedokinja. Ovo pismo odnijela je premijeru koji je bio na sastanku, ali je izašao i „s nogu potpisao“.

O ovome, navodi, nije razgovarala sa Hodžićem.

U sudnici je predočen dokument pod nazivom „Pismo o nabavci“ od 14. aprila 2020., a koji potpisuje Novalić. U tom pismu, između ostalog, stoji: „Potvrđujem da sam potpisao ugovor o nabavci ACM 812 A od vaše kompanije. Sa zadovoljstvom potvrđujem da kupovina ima punu podršku Vlade FBiH u cilju obezbjeđenja medicinske opreme za potrebe zdravstva“.

Naredni set pitanja koje je tužitelj postavio svjedokinji odnosio se na period nakon pokretanja istrage u predmetu „Respiratori“, te je u skladu s tim svjedokinji predočena viber komunikacija od 16. maja 2020.

Svjedokinji Novalić piše:

„Možeš li se bogati sjetiti ima li u onim ponudama ACM 812 A?

Džaka: Koliko se sjećam nema ovih što smo dobili. Bila su dva respiratora ventilator 3000 D i shangrilla 510 s, ostalo su maske i uzaštitna odijela.

Novalić: Molim te provjeri. Jer sam iz medija saznao za ACM 812 A. Taj preko nas nije prešao.

Džaka: Nije do drugog pisma koje ste potpisali (Zoka).

Novalić: Na tom pismu ima ta šifra?

Džaka: Ima.

Novalić: I nisam primijetio da Zoka ima veze s tim.

Džaka: On je tekst tog pisma dobio pa smo ga prebacili na memorandum. Upozorila sam vas za drugu šifru.

Novalić: To je jedno od dva pisma koja su potpisana.

Džaka: Da, druga polovica aprila.

Faksimil potpisa premijera

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedokinje od Novalićeve advokatice Vasvije Vidović saznali smo da prvo pismo namjere (o nabavci HC VE 003 2) nije ni potpisao premijer Federacije. Svjedokinja je objasnila da je na tom pismu faksimil potpisa premijera. Iako Džaki, zbog prigovora tužilaca, nije dozvoljeno da do kraja pojasni, advokatica je navela da „raspolaže saznanjima da je upravo svjedokinja stavila faksimil od njenog klijenta“.

Pojašnjeno je da je u Uredu postojao faksimil premijera koji se koristio u slučajevima kada je premijer odsutan, te da je svu elektronsku poštu signirao direktor Ureda, a u to vrijeme je to bio Hasan Ganibegović.

Vezano za drugo pismo namjere, advokatica Vidović je pitala da li je tačno da je taj dan bila takva atmosfera da premijer nije imao vremena gledati detalje pisma, već je samo potpisao što je svjedokinja potvrdila, dodavši da ga je ona izvela sa sastanka.

„Pismo namjere nema pravne posljedice, to je samo iskazana namjera“, navela je svjedokinja, te dodala da je trenutno potpisano 20-ak takvih pisama vezano za nabavku vakcina.

 

Ganibegović odbio parafirati prvo pismo namjere

 

Član Vijeća Branko Perić kazao je da nije baš najjasnije zbog čega tužitelj insistira na pojedinim pitanjima, pa je od svjedokinje tražio da pojasni da li je između nje i tadašnjeg direktora Ureda Hasana Ganibegovića bilo nesporazuma vezano za nabavku respiratora, na šta je ona odgovorila da „prvo pismo namjere sa faksimilom, Ganibegović nije htio da parafira“.

„Poslala sam mu onda viberom upit, zbog žurbe, i on je samo napisao šalji“, dodala je.

Član Vijeća Braco Stupar pitao je svjedokinju da li je iko od struke učestvovao u pisanju pisma, na šta je Džaka odgovorila da nije jer uz njega ne ide specifikacija.

Međutim, za tri i po sata, koliko je suđenje trajalo, svjedokinju niko nije pitao da li joj je poznato odakle je uopšte došla “ponuda za nabavku spornih respiratora”. Tako da je ovo “ostalo da visi u zraku”, kao i šta je tačno bilo sa ponudom za nabavku “HC VE 003 2”.

Ponuda Kanada

Svjedokinja Džaka danas je opet govorila o ponudi “Kanada” koja je, kako ona tvrdi, greškom proslijeđena Sebiji Izetbegović.  Ponovila je da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da je on greškom poslan „profesorici Izetbegović“.

„Premijer je tražio taj dopis, pa smo zaključili da je greškom otišao u koverti koju je premijer poslao privatno profesorici“, ponovila je danas Džaka.

Tužilac Mirza Hukeljić joj je predočio iskaz iz istrage od 25. augusta 2020. u kojem se nigdje ne spominje da je koverta otišla greškom. Džaka je pojasnila da koverta i nije otišla greškom, već samo papir na kojem je pisalo „Kanada“.

Tužitelja je zanimalo kako je svjedokinja zaključila da se radi o ponudi „Kanada“, na šta je Džaka odgovorila „koliko se ona može sjetiti to je saznala iz razgovora sa premijerom“.

 

Kolić: Ovaj predmet je davno pukao

Kadrija Kolic1

Advokat optuženog Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić nakon suđenja je novinarima kazao da je „po stavu odbrane ovaj predmet davno pukao“.

„Moj stav i stav odbrane gospodina Solaka je da ne komentarišemo činjenice koje se dešavaju u sudnici dok traje glavni pretres“, naveo je Kolić za Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79