Predmet “Volan”: Ukradena vozila završavala i u Srbiji

Istražitelji imali izvor informacija, čiji identitet nije želio otkriti Milan Božić, penzionisani sarajevski policajac

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje automafijašima u predmetu “Volan”, koji se terete za višemilionske krađe vozila.

Tužilac Džermin Pašić prezentirao je službene zabilješke koje je sačinio Milan Božić, penzionisani sarajevski policajac. Božić je pojasnio da je tokom višegodišnjeg rada sačinio popriličan broj zabilješki te da su saznanja o organiziranoj kriminalnoj grupi i njihovim aktivnostima dobivali od izvora, čiji identitet nije otkrio budući da je, kako je rekao, riječ o službenoj tajni. Božić je na ranijim ročištima rekao da su tokom istrage dobivali korisne informacije i od ljudi bliskih kriminalnom miljeu.

U nekoliko prezentiranih zabilješki moglo se zaključiti da su krađe počinili Savo Petričević (preminuo nakon okršaja sa sarajevskom policijom) i Njegoslav Milinković te da su vozila prevozili do Mokrog te dalje do Višegrada, odnosno do graničnog prijelaza Rudo.

U Rudom bi vozila preuzimala treća, nepoznata osoba. Vozila, mahom Škode, koja su ukradena na području Sarajeva, završavala bi, na koncu, u Srbiji.

– Zbog svega su u istragu bili uključenji i pripadnici Granične policije BiH, a provedene su i posebne istražne radnje – kazao je Božić.

U nekim zabilješkama kao treća osoba pojavljuje se Bojan Košarac, koji je trenutno u bijegu i postupak u odnosu na njega je razdvojen. Dio zabilješki odnosio se i na lokacije gdje su automafijaši rastavljali ukradena vozila.

– Tako su jedne prilike zatečene tri osobe kako rastavljaju vozilo – prisjeća se Božić.

Naredno suđenje zakazano je za 3. januar 2019. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79