Predrag Kojović: Kažu da nema jače sile od ideje čije vrijeme je došlo

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović komentarisao je za Klix.ba mogućnost formiranja zajedničkog bloka koji će uključivati opozicione stranke iz oba bh. entiteta naglasivši kako je i do sada saradnja o brojnim pitanjima bila korektna.

Prema prvim reakcijama, obje “trojke” su zainteresovane za političku platformu koja bi značila stavljanje u prvi plan pitanja važnih za kvalitetniji život svih građana, bez forsiranja onih tema za koja se zna da neće polučiti ikakvo rješenje.
Kako gledate na ideju koju je u jednoj rečenici u intervjuu za Klix.ba inicirao Mladen Ivanić (PDP), o tom glasu iz FBiH na koji čeka opozicija u RS-u?

Nadam se, želim da vjerujem da su stekli uslovi i okolnosti za tu vrstu saradnje. Uvijek sam zagovarao saveze bazirane na konkretnom programu, na građenju i jačanju međusobnog povjerenja i na planovima da savez uključi sve partije koje Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima žele mir i progres. Dogovor opozicije u RS-u je svakako bio jedan od preduslova i gospodin Ivanić je, de facto, na pravi i dobar način obznanio ono o čemu smo predsjednik Nikšić i ja razgovarali sa predsjednicima Šarovićem i Borenovićem u nekoliko prilika u par proteklih mjeseci.

Kažu da nema jače sile od ideje čije vrijeme je došlo. Sad je važno da se vidimo, da ne komuniciramo putem medija, da pričamo i ocjenimo da li postoji politička volja i hrabrost da se građani počnu nadati boljim vremenima i za sebe i za našu zemlju u svakom smislu a primarno u smislu boljeg, ljepšeg, kvalitetnijeg i pravednijeg života.

Da li je moguća velika politička platforma, koju bi za početak činilo šest stranaka (SDS, PDP, DNS, NiP, NS i SDP) odnosno da li je konačno došao trenutak da se prevaziđu neke razlike zarad većeg interesa, što znači da se ne potenciraju teme kojima se produbljuju sukobi, a da se radi na pitanjima ključnim za život svih građana, gdje god oni živjeli?

To jeste teško etičko pitanje i predstavlja i izazov, ali i šansu. Adorno to formuliše – kako pisati poeziju nakon Aušvica.

Ja se nadam da ćemo razgovorima prići ozbiljno, sistemski, i da ćemo se u početku fokusirati na ona pitanja oko kojih se možemo složiti. Mi smo u prijašnjim neformalnim razgovorima pričali o temama koje se tiču borbe protiv korupcije, kriminala, unaprijeđenja izbornog procesa i u skladu s tim smo imali zajedničko djelovanje po tim pitanjima u državnom parlamentu. Ti razgovori i saradnja su bilo vrlo korektni i uspostavili osnovu nekog povjerenja i vjerovanja da se možda možemo dogovoriti o još mnogo stvari koje su krucijalne, egzistencijalne, za sve građane BiH.

Smatrate li da bi i građani mogli pozitivno reagovati na takvo nešto?

Duboko vjerujem da velika većina građana BiH želi mir, želi bolji i ljepši život i ambijent iz kojeg im djeca neće odlaziti trbuhom za kruhom ili jednostavno za normalnim životom u normalnoj državi. Ako naš sporazum to može postaviti kao cilj, a ja vjerujem da je to moguće i da ova zemlja uprkos svemu, može puno, puno bolje od ovoga što živimo sada, nadam se da će na izborima podržati to što radimo. Moramo vjerovati i moramo se nadati.

Mogu li principi i platforma “Trojke” biti urnek i za državni nivo?

Apsolutno. Ponosan sam za metod koji je Trojka uvela u BiH politiku. Obiman, ambiciozan ali i konkretan program, mehanizmi za rješavanje pitanja o kojima nemamo iste stavove, transparentnost i otvorenost u međusobnim diskusijama i povjerenje koje je uspostavljeno među rukovodstvima stranaka – to je recept. Vidimo da funkcioniše u Sarajevu. Vlada KS je prva počela masovnu vakcinaciju, vodi proces nabavke vakcina za cijelu FBiH, značajno i pravedno pomaže privredi i sprema uslove postpandemijski ekonomski zamah.

Koga tražiti za partnere iz hrvatskog bloka ili se čini da je HDZ BiH razbio svu opoziciju?

Gospodin Božo Skopljaković je tu s nama od prvog dana. Nadam se da će se u većem i jačem kapacitetu uključiti u ove procese. Njegov način promišljanja o BiH i o putu naprijed je dragocjen i potreban. Naravno i drugim strankama koje su saglasne sa principima djelovanja Trojke su vrata sale u kojoj ćemo pregovarati otvorena u svakom trenutku.

Da li već imate eventualne reakcije po pitanju takve političke platforme od građana, a mozda i međunarodnih faktora?

Ne u nekom masovnom ili oficijelnom smislu, ali jedan moj stari komšija s kojim rijetko pričam o politici me jučer sreo i s druge strane ulice viknuo: “Koja, guraj ti to s ‘eresovcima’, to nam je jedina šansa.”. Par prolaznika se nasmija i podignu palac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79