Predrag Petković je, prema tvrdnji Tužilaštva BiH, bio vođa grupe koja je švercala drogu u EU

Predrag Petković je, prema tvrdnji Tužilaštva BiH, bio vođa grupe koja je švercala drogu u EU

Iako je sudija za prethodni postupak Suda BiH zbog opasnosti od bijega ranije odredio pritvor Predragu Petkoviću (osumnjičenom u predmetu Storage), koji se predao u ponedjeljak, državni tužilac Dubravko Čampara zatražio je za njega određivanje 30-dnevnog pritvora i zbog opasnosti da bi uticao na svjedoke i ponovio djelo za koje se sumnjiči.
Lovrenovićev DNK

Petković se tereti da je od 2020. bio vođa grupe koja se skupa sa grupom Dušana Lovrenovića bavila međunarodnim švercom droge i oružja. I Petković se, kao i nedavno uhapšeni Dario Jekić iz predmeta Storage, nakon 10 mjeseci bijega u pratnji advokata predao sudskoj policiji Suda BiH. Tužilac Čampara je istakao da Tužilaštvo i MUP RS-a od decembra 2021. procesuiraju grupe koje djeluju na području Gradiške i Banje Luke i koje se bave međunarodnim švercom droge i oružja. Prema informaciji Europola, drogu su nabavljali u Crnoj Gori, skladištili je u Gradišci, te preprodavali u Hrvatskoj i drugim zemljama EU. Pištolje su nabavljali iz Slovačke, koje su također skladištili i prerađivali u Gradišci, te prodavali širom Evrope.

”Mi smo počeli da provjeravamo ove informacije i identifikovali smo članove i nosioce ove grupe – Lovrenoviće (Dušana i njegovog oca Milivoja – Čarugu, op. a) i Predraga Petkovića. Počeli smo da prikupljamo dokaze, videonadzore sa graničnih prelaza, autoputeva, uzorke DNK. Tako smo za 480 kg droge utvrdili kada je došla u Gradišku i ko ju je dovezao, a ko preuzeo. U kući gdje je skladištena našli smo DNK Dušana Lovrenovića”, rekao je tužilac, dodajući da su uhapšeni članovi grupe, ali da je uspjelo pobjeći 6-7 osumnjičenih, od kojih je jedan bio i Petković.

Dušan Lovrenović je uhapšen u Hrvatskoj i čeka se njegova ekstradicija, a prošle sedmice predao se i Jekić. Jedan od najopasnijih – bivši specijalac Milivoje Lovrenović Čaruga još je u bijegu, zbog čega se mnogi svjedoci i oni koji žele da sarađuju sa Tužilaštvom plaše za sopstveni život, smatra Čampara. Podsjetimo, Čaruga se sumnjiči za ubistvo Strahinje Stojanovića (30) u Beogradu, a Tužilaštvo ima podatak da mu je u bijegu i skrivanju od zakona pomogao upravo Predrag Petković.

Čampara je dodao da se Petković sumnjiči da je drogu nabavljao od drugih grupa, poput grupe Aleksandra Nikolića iz Istočnog Sarajeva, te izvjesnog Pejovića iz Foče. Te grupe su drogu prebacivale iz Crne Gore u BiH, a za dalju distribuciju ka EU bile su zadužene grupe Petkovića i Lovrenovića.
Osveta načelniku

– Ove grupe su švercom droge zaradile velike sume, a prebacile su čak i do tonu droge u EU. Koliko su opasne sve ove grupe, vidi se iz toga da je prije nekoliko dana u Gradišci iz osvete zapaljen objekat načelnika PU u Gradišci, te da se smatra da iza toga stoje članovi Lovrenovićeve grupe koji su na slobodi, rekao je državni tužilac. S druge strane, advokat Simo Tošić smatra da bi Petkoviću trebale da se izreknu mjere zabrane, s čim se Čampara nije složio piše Oslobođenje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79