Predsjednik CIK-a: Definirano šta je govor mržnje

Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) stupaju na snagu danas, osmog dana od njihove objave.

Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, objasnio je za „Avaz“ šta ove izmjene, zapravo, znače.

Širi paket

– Prema mišljenju CIK-a, a s obzirom na tajming donošenja odluke, provedive su izmjene u dijelu koji se odnosi na uži dio takozvanog paketa integriteta, a koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri – rekao nam je Bakalar.

Podsjetio je da se radi o jednom puno širem paketu i da određene radnje koje su propisane nije moguće realizirati u ovom trenutku. Prije nego što je visoki predstavnik donio odluku u vezi s izmjenama, konsultiran je i CIK.

– Ukazali smo na jedan manji dio odredbi paketa integriteta koje bismo mi, eventualno, mogli provesti. I za CIK je ovo jedan veliki izazov, s obzirom na to da se radi o radnjama i procesima koje naše nadležne službe moraju prvi put provoditi, a u kojima nemamo relevantnu sudsku praksu. Uzimajući u obzir da je svaka odluka CIK-a podložna sudskom preispitivanju od Apelacijskog odjela Suda BiH, to će biti veoma izazovno za CIK – kazao je Bakalar.

Dodatne ovlasti

Izmijenjene odredbe odnose se na definiranje određenih pojmova te davanje većih ovlasti CIK-u, koji će odlučivati šta podrazumijevaju govor mržnje ili zloupotreba javnih resursa, ali i imati mogućnost da izbriše s liste pojedinca ili stranku koji grubo prekrše zakon.

– Jasno je definirano šta je govor mržnje, a šta zloupotreba javnih sredstava i resursa. CIK je dobio dodatne ovlasti koje se odnose na biračke odbore, prekršajno kažnjavanje izborne administracije, političkih subjekata i kandidata u određenim kaznenim odredbama Izbornog zakona, funkcioniranje zloupotrebe javnih resursa od nositelja izvršnih dužnosti, kao i sam govor mržnje u kampanji. Osim toga, definirano je i lažno predstavljanje uime bilo kojeg političkog subjekta u članstvu u biračkim odborima – objasnio je Bakalar.

Fer kampanja

Kristijan Šmit je 27. jula nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH. Kazao je kako donosi paket transparentnosti koji garantira slobodnu i fer kampanju. Izmjenama su, između ostalog, utrostručene novčane kazne za kršenje Izbornog zakona BiH, koje sad mogu iznositi i do 30.000 KM.

Izmjene koje se tiču načina izbora zastupnika i delegata nisu nametnute ovom odlukom visokog predstavnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79