Predsjednik Crne Gore kazao da ne zamjera Bećiroviću i Komšiću na podršci Đukanoviću pa pokazao neznanje o BiH

Jakov Milatović novoizabrani predsjednik Crne Gore komentarisao je odnose sa Bosnom i Hercegovinom i kazao da ne zamjera to što su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović podržali kandidaturu Mila Đukanovića.

 

Milatović je kazao kako je Bosna i Hercegovina iz ugla Crne Gore jedna od prijateljskih zemalja i da kao predsjednik Crne Gore želi sve najbolje Bosni i Hercegovini te da u narednom periodu postoji veliki prostor za dodatnu saradnju.

 

“To je apsolutno politički legitimno i nije neka stvar koja se radi samo na prostoru Zapadnog Balkana to je prosto nešto što vi često vidite i u drugim političkim zemljama, politički legitimno nosioci državnih funkcija podržavaju druge u drugim zemljama. Ja zaista ne zamjeram na tome. Moja dužnost kao predsjednika Crne Gore je da dodatno pošaljem poruku solidarnosti i dobrosusjedskih odnosa i da uradim sve što je u mojoj moći da unaprijedim ekonomsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom”, odgovorio je Milatović na pitanje o podršci koju su Komšić i Bećirović pružili Đukanoviću.

 

O izjavama Dodika o secesiji RS-a kazao je da je pozicija Crne Gore jasna i poštuju Bosnu i Hercegovinu onakvu kakva je “napravljena” nakon Dejtonskog sporazuma. Tom prilikom je napravio jednu grešku koja može biti opasna.

 

“Uvažavamo sve legitimno izabrane predstavnike svih naroda u Bosni i Hercegovini i bošnjačkog i hrvatskog i srpskog”, kazao je Milatović.

 

Nažalost, Milatović je ovime pokazao, nadati se nezlobno, nepoznavanje sistema jer izabrani zvaničnici u Bosni i Hercegovini nisu predstavnici naroda nego nositelji državnih, entiteskih ili funkcija na drugim nivoima piše Klix

Prema tome, ni Milorad Dodik koji je bio u kontekstu pitanja nije predstavnik naroda nego predsjednik RS-a, jednog od entiteta sa svim njegovim stanovnicima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79