Predsjednik Islamske zajednice u Bosanskom Novom i blagajnik oštetili Medžlis za 150.000 KM

Bivši zastupnik i predsjednik Islamske zajednice u Bosanskom Novom Jasmin Karabegović iz Bihaća te blagajnik i sekretar ovog Medžlisa Ramiz Kajtezović iz Bosanskog Novog osumnjičeni su da su zloupotrebama oštetili Medžlis za više od 150.000 KM.

Policija tereti Karabegovića da je 113.369 KM koje su namijenjene za kupovinu nekretnina za Medžlis uzeo sebi, a Kajtezovića da je iz blagajne podigao i nenamjenski potrošio 37.374 KM. Obojica su prijavljena prijedorskom Okružnom tužilaštvu. Karabegovića terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i povredu obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, a Kajtezovića za zloupotrebu položaja odgovornog lica i pronevjeru.

– J. K. sumnjičimo da je kao osoba imenovana za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu/Bosanskom Novom, od aprila 2015. do februara 2019. godine, sa žiro-računa za unutrašnji platni promet, koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivno podigao 114.890 KM. Riječ je o novčanoj doplati za razmjenu zemljišnih parcela, a novac je trebalo da bude uplaćen na poseban račun Medžlisa iz Novog Grada/Bosanskog Novog i potrošen za kupovinu nekretnine. Taj iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni, a potom je kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao 113.369 KM, pribavljajući tako protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica – saopštila je Policijska uprava Prijedor, prenosi Glas Srpske.

Dodali su da osumnjičenog J. K. još terete da je bez certifikata vodio knjigovodstvo Medžlisa, a knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

– Osumnjičenog R. K. teretimo da je od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac od 37.374 KM, koji je nenamjenski potrošen. Osumnjičeni su oštetili Medžlis u Novom Gradu/Bosanskom Novom za 150.743 KM – saopštila je PU Prijedor.

Istraga o ovom slučaju pokrenuta je u martu 2020. na osnovu prijave u kojoj su pobrojane razne finansijske malverzacije i nezakonitosti počinjene na štetu Medžlisa. U prijavi se navodilo da se radi o pronevjeri više od 250.000 KM od prodaje vakufske zemlje u Bosanskom Novom, koja je bila vlasništvo Islamske zajednice.

Imunitet

Osumnjičeni Jasmin Karabegović bio je ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. On je uhapšen u predmetu “Bosna”. Tada je dobio imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za svjedočenje o zloupotrebama pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79