Predsjednik Republike Slovenije: Pozdravljam odluku Evropske komisije, Slovenija dugo lobira za BiH

 

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor pozdravio je današnju odluku Evropske komisije da predloži dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Pahor napominje da je riječ je o inicijativi Slovenije koju je predsjednik prvi put službeno predstavio u govoru na ovogodišnjoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, 22. februara.

Njegova inicijativa izazvala je mnogo reakcija jer se zalagao da se Bosni i Hercegovini dodjeli status i bez ikakvih uslova (fast track), što bi bilo izvan ustaljene prakse i do tada nezabilježeno u historiji.

“Pritom je predsjednik Pahor naglasio da u BiH nije riječ o uskom administrativnom ispunjavanju uslova, već o prvorazrednom geopolitičkom pitanju. Njegova inicijativa je saopćena javnosti prije ruske agresije na Ukrajinu, ali tada je prevagnuo argument geopolitike, pa je u junu ove godine odlučeno da Ukrajini odobri takav status (fast track)”, istaknuto je u saopćenju Ureda predsjednika Slovenije.

Podsjetili su i da je Pahor ranije uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, a da se premijer Golob založio za implementaciju inicijative.

“Slovenija tada nije uspjela sa svojim prijedlogom, ali je uspjela natjerati Vijeće da naloži Evropskoj komisiji da pripremi izvještaj o Bosni i Hercegovini do decembra. Današnja odluka Evropske komisije budi veliku nadu da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata na decembarskom sastanku Vijeća EU, što je, prema riječima predsjednika Pahora, prekretnica iz dva razloga: prvo, jer ovo zapravo označava početak evropske perspektive Bosne i Hercegovine, a drugo, jer je to od velike važnosti za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, istaknuto je u saopćenju piše Klix.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79