Predsjednik Republike Srpske: Nismo spremni da ostanemo u BiH!

Vratite nas na ustavnu BiH i mi smo spremni da ostanemo u njoj. Ako kršite ustav, nismo spremni, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Po Dejtonskom sporazumu u Aneksu 4 piše da Republika Srpska bira dvojicu sudija Ustavnog suda koji su predstavnici jednog konstitutivnog naroda, što znači Srba i da FBiH bira četvoricu – dva Hrvata, dva Bošnjaka.

Svaka priča o tome da nešto nije popunjeno s Ustavom gubi snagu legitimnosti, tako i Ustavni sud. Mogu da naprave karikature mnogo oko toga, ali ovo će biti vidljiva stvar.

Srpska je u dobroj vjeri birala sudije vjerujući da se obezbijedi pravičnost u pogledu Ustavnog suda. Nažalost, u posljednjih 20 godina govori se da nije tako i da mi ne možemo da vjerujemo toj instituciji. Sudije Srbi su služili više kao dekor, a ne kao konstitutivni dio zaštite ne samo Srba, nego i Ustava.

Zato mislim da samo dogovor o tome, pa ako je i potrebna promjena ustavnih odredbi, koje idu za tim da umjesto trojice stranih sudija se biraju tri državljanina BiH. Mi smo opet imali prijedlog bude da to parlamentarna skupština bira u svojoj proceduri, a da se ovi ostali biraju kao prije.

Naravno da bi jedan od te trojice mora da bude iz Republike Srpske i da bi u tom pogledu to moglo da bude rješenje”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da kod političke elite Bošnjaka ne postoji ni želja za razgovorom na tu temu.

“Vidimo da kod političke elite Bošnjaka ne postoji ni želja za razgovorom na tu temu. Oni smatraju da nešto što njima pripada jeste očekivanje da će tri strane sudije i dva Bošnjaka nastaviti da donose odluke koje su protivne Ustavu. Na taj način se nanosi ozbiljna politička šteta Srpskoj. Nismo mogli da pristanemo i rekli smo da dvojica sudija ne mogu biti izabrani dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda i oduzmu mu se neustavne nadležnosti koje su uzeli.

Ustavni sud je razvalio vrijednosti Dejtona. Ne može da bude referentan. Zato su vjerujući i znajući da će ući u antiustavne aktivnosti propisali da ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda je navodno krivično djelo. Ali nekada dođete u poziciju da kao neko koga je izabrao narod morate da radite u interesu naroda.

Nema nijedne ustavne zemlje na svijetu u kojoj je zaštita ustavnog suda na taj način propisana. Oni mogu da donesu odluku da nema više Republike Srpske i da se ne možemo protiviti.

Ako znamo da su tamo tri stranca i dva Bošnjaka koji tamo odlučuju kao većina, znate šta nas čeka. To je priča o imovini, grbu i mnogim drugim stvarima.. Vratite nas na ustavnu BiH i mi nemamo problem. Jasno kažem, vratite nas na ustavnu BiH i mi smo spremni da ostanemo u njoj.

Ako kršite ustav, nismo spremni. Pripisuju mi priču o secesiji, ponovo će orgijati protiv ovoga što sam rekao, ali to je naš stav. Ono što nam nameće muslimanska elita sa dekadentnom međunarodnom strukturom za nas je neprihvatljiva”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79