Predsjednik RS-a: Imamo policijske mjere prema Schmidtu, ali nisu za javnost

Predsjednik RS-a Milorad Dodik upitan da li je na današnjem sastanku koji je organizovao u Banjoj Luci bilo riječi o eventualnim policijskim mjerama prema visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, kazao je da neke mjere nisu za javnost.

– Nećemo dopustiti da vršlja ovdje. Naravno da imamo mjere, samo nisu naravno za javnost. Mi nikome ne prijetimo, ali nećemo prihvatiti čovjeka koji nema legitmitet da ovdje vršlja, nećeš ući u institucije, nisi dobrodošao, praviš nam problem, ljudi će te ganjati po ulicama, šta ćemo s tobom… Niti znaš da li da ga braniš niti ne braniš. Pošto smo opredijeljeni da svakom turisti damo sigurnosne garancije, štitit ćemo i njega – kazao je danas Dodik.

Istakao je da MUP RS-a više neće davati pratnju Schmidtu kada je u RS-u.

– Ako hoće, neka provjeri. Ako mi čujemo da se negdje nešto dešava, naravno da ćemo intervenisati, da zaštitimo ljude, turiste, njihove živote – rekao je Dodik.

Podsjećamo Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, saopštio je da je od Službe za poslove sa strancima dobio informaciju da je boravak Kristijana Šmita u BiH upitan, jer nije u potpunosti u skladu za pozitivnim zakonskim propisima.

Našić navodi da propisi BiH jasno definišu pod kojim uslovima strani državljani mogu boraviti u BiH, kao i rokove boravka.

“Takođe, zatražiću od bezbjedonosnih agencija da provjere i dostave informaciju ko su osobe koje obavljaju poslove obezbjeđenja Kristijana Šmita, da li imaju dozvole od naših agencija za obavljanje tog posla, kao i dozvole za posjedovanje i nošenje oružja”, saopštio je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79