Predsjednik suda Ranko Debevec oslobođen disciplinske odgovornosti: Za šta se sve teretio?

Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući o žalbi tuženog Ranka Debeveca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i žalbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH (UDT) protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH, donijela je odluku kojom je žalba tuženog u cijelosti usvojena i preinačena odluka Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13. jula 2021. godine.

Iako je bio akter brojnih afera, predsjednik Suda BiH, odlukom VSTV oslobođen je svake odgovornosti u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Čak je Drugostepena komisija poništila i odluku Prvostepene, kojom je bio javno opomenut za disciplinske prekršaje za koje se teretio.

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere“.

Disciplinski se teretio da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Debevec se teretio i da je od 2004. godine namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Odluka se odnosi na dio u kojem je tuženi oglašen odgovornim i izrečena mu disciplinska mjera javna opomena, tako što je odbijena disciplinska tužba kojom su se tuženom stavljali na teret disciplinski prekršaji propisani u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22.: “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“ i tačka 19: “namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, a vezano za tačku a) i c) disciplinske tužbe.

Nadalje, Drugostepena disciplinska komisija za sudije odbila je žalbu UDT-a i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je odbijena tačka b) disciplinske tužbe, kojom se tuženom stavlja na teret da je počinio disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka 22. Zakona o VSTV-u „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“.

  Objavljeno kada nam dolazi toplotni talas: Vrelih dana bit će jako mnogo

Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i na istu ne postoji mogućnost ulaganja žalbe, saopćeno je iz VSTV BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79