Predsjednik Udruženja penzionera: Ovo što radi Novalić nije dobro. Jednokratna pomoć je ništa

Broj penzionera u BiH povećava se iz godine u godinu, a stručnjaci upozoravaju kako naša zemlja postaje zemlja penzionera.

Novalićeve ‘konkretne mjere’
Jedno je sigurno, penzioneri u BiH životare, a konkretnih mjera i pomoći nema. Najveći broj njih prima čak i manje od prosječne penzije. Naime, od aprila ove godine u Federaciji BiH minimalna penzija iznosi 410,08 maraka, zajamčena 513,87, dok najviša penzija ostaje 2174,48 KM.

Koliko nadležna vlast ne razumije potrebe i život penzionera pokazuje i posljedna ‘konkretna mjera’ Fadila Novalića, premijera Federacije BiH.

Novalić je jučer najavio ‘program’ pomoći koji se uglavnom sastoji od paketa hrane i jednokratnih novčanih naknada. Penzioneri i borci dobit će po 100 KM što bi im trebalo ublažiti dramatičan rast cijena

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta/križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje.

Kako bi provjerili koliko će zaista značiti ova mizerna pomoć penzionerima te šta misle penzioneri o tome pozvali smo Redžu Mehića, predsjednika Udruženja penzionera FBiH na Raport.

Odmah nam je kazao da ovakvo rješenje nije dobro, jer penzioneri se teško suočavaju sa divljanjem cijena posljednih nekoliko mjeseci.

Kako penzioneri preživljavaju?

“Mi smo iz Saveza još 1. juna poslali pismo premijeru Novaliću. U pismu smo ljudski zamolili da se upriliči sastanak sa nama penzionerima. Delegirali smo dva pitanja. Jedno pitanje je podizanje iznosa najniže penzije, ali to je samo za penzionere sa najnižom penzijom. Drugo pitanje je koje smo htjeli delegirati je da Vlada FBiH osmisli plan ekonomskih i socijalnih mjera kojima misle pomagati ugroženom stanovništvu dok traje inflacija koja hara. Međutim, mi još uvijek nismo pozvani. Ovo prvo pitanje će vjerovatno biti urađeno, a drugo koje je najvažnije nije urađeno i pitanje je kada će”, kazao je Mehić za Raport.

Dok plate režije, kupe lijekove i osnovne namirnice, većini penzionera ne ostaje ništa. Postavlja se krucijalno pitanje kako penzioneri preživljavaju?

“Novalić je izjavljivao da penzioneri neće biti zaboravljeni, ali nije mi jasno je li misli pomoć penzionerima sa jednokratnom pomoći? Sama riječ jednokratna pomoć sve govori. Od toga nema ništa. Naš cilj je jasan. Tražimo da Vlada FBiH osmisli kako da nam pomogne putem raznih subvencija. To je mnogo složenija radnja i oni očito za to nemaju smisla. Mi ćemo izraziti svoje neslaganje jer to nije rješenje. Voljeli bi da sutra prestane ovaj belaj, ali to nije ni na vidiku. Ovakvo rješenje nije dobro”, kazao je Mehić za naš portal.

Mehić na kraju razgovora za Raport je kazao kako ova populacija jedva sastavlja kraj sa krajem.

“Mi penzioneri ne tražimo klasično povećanje jer on ne može minimizirati divljane cijena. Mi tražimo dugoročno, moraju dok traje ovo divljanje cijena da se osmisli kako pomagati nama. Kako to rade susjedne zemlje, tu treba zagrijati stolice. Vruće je nama koji se mučimo sa ovim. Ne mogu da misle da jednokratne pomoći mogu riješiti ovo stanje”, kazao je Mehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79