Predsjednik UO “Fonogram” tražio odgovore od Edina Forte: “Zašto Vlada KS ne poštuje zakone o pravima?”

Predsjednik Upravnog odbora FONOGRAM-a Ahmed Švrakić postavio je javno na svom Facebook profilu tri pitanja premijeru Vlade KS, Edinu Forti povodom regulisanje zakonskih normi ali i podsticaju koje traže kulturni stvaralici iz ove branše.

Svoje odgovore traže i predsjednici Udruženja “Fonogram” čije prenosimo u cijelosti.

Tri javna pitanja braniocu kulture u našm Sarajevu.

Zašto niko iz Vlade kantona Sarajevo ni jedan njen dio od Vlade, Grada , Opstina , turisticke zajednice, firmi poput ZOI 84, Skenderije, i tako dalje nepoštuje zakone o autorskim i srodnim pravima koji su preduslov ulaska BiH u EU?

Zašto je nas kanton (KS) jedinstven u svijetu po parafiskalnom nametu na živu muziku?

Zašto vlada KS nije dala niti 1 KM za podsticaj ljudi koji se bave kulturom za vrijeme pandemije iako smo od njih kao kolektivne organizacija tražili pomoć, ali i pokazali način kako mogu kao Vlada KS doći do svakog pojedinca našeg udruženja?

Podsjećamo sapunica je nastala zbog nes(p)retne izjave premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, koju je rekao u intervjuu za britanski Guardian, a u kojoj on kaže da su “rat u BiH dobili seljaci” danas je dobila novi zaokret.

Burne reakcije javnosti nakon što je Forto poručio da su “rat dobili seljaci”

Naime, kako je vidljivo iz korigovane verzije Fortinog intervjua objavljenog u Guardianu, pored riječi “rat”, u ranijoj rečenici “čini se da su seljaci dobili rat”, sada u zagradi stoji riječ “kulturni”.

U novoj verziji intervjua tako sada stoji “Čini se da su seljaci dobili kulturni rat”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79