Predsjedništvo BiH bez dogovora o ANP-u i mandataru za sastav Vijeća ministara

Sjednica Predsjedništva BiH okončana je u rekordno kratkom vremenu. Nije bilo rasprava o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) niti o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH.

– Zaključke smo donijeli dosta lako. Nije bilo prijepora, rasprava – rekao je Komšić.

U zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu stigli su predsjedavajući Željko Komšić, te članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik. Kako javlja reporter “Avaza” s lica mjesta, u zgradu su ušli i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kao i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

Prije sjednice obavljene su konsultacije.

Dvije sjednice Predsjedništva BiH zvanično su najavljene za danas. Na prvoj, redovnoj, koju je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić trebalo bi se odlučivati hoće li BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO u Brisel.

Na drugoj, vanrednoj, koju je inicirao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik treba biti razmatrano imenovanje madatara za formiranje Vijeća ministara.

S obzirom na važnost tema, jučer je bilo burno u zgradi Predsjedništva BiH. Trajala je svojevrsna diplomatska ofanziva, te održano nekoliko sastanaka.

Ipak, u javnosti je ostalo otvoreno pitanje hoće li sjednica i biti, kakve će se odluke na njima donijeti i hoće li kriza biti nastavljena, jer je Dodik i jučer ponovio da neće prihvatiti ANP, dok je lider SDA Bakir Izetbegović kazao da bez toga nema mandatara. Dodik je ostavio mogućnost otkazivanja vanredne sjednice, dok je Izetbegović kazao da očekuje održavanje obje.

Ranije su lideri SDA, SNSD-a kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Inače, usvajanje ANP-a bezkompromisno traži SDA uvjetujući to podrškom imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dva su moguća scenarija na današnjim sjednicama Predsjedništva BiH i, generalno, razvoja političke situacije u državi u narednom periodu. Prvi je to da Predsjedništvo na prvoj sjednici usvoji ANP, a na drugoj imenuje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. U tom slučaju, bile bi potpuno otklonjene sve barijere za formiranje Vijeća ministara BiH. To bi za državu značilo mnogo. Prije svega, imali bismo vlast na državnom nivou, stabilnu političku situaciju i konačno dobre preduvjete za provođenje neophodnih ekonomskih reformi.

S druge strane, ako na prvoj sjednici, eventualno, Dodik odbije podržati ANP, pa i u reduciranoj varijanti, i u tom slučaju bude preglasan, onda će se, vjerovatno, pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. U takvom razvoju situacije, druga sjednica, na kojoj je prediviđeno da se predloži mandatar za sastav Vijeća ministara, vjerovatno se neće ni održati.

O zaštiti vitalnog nacionalnog interesa odlučivat će Narodna skupština Republike Srpske, a ako do toga dođe, iz opozicionog SDS-a u manjem bh. entitetu već su obećali da će podržati Dodika, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79