Predsjedništvo BiH usvojilo budžet za ovu godinu, policajcima i vojnicima veće plate

Sarajevo, BIH - 20. novembar 2018:Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu, Milorad Dodik, koji će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajući po sistemu rotacije, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države, koju će obavljati naredne četiri godine ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.

Predsjedništvo BiH je zaključkom zadužilo Vijeće ministara BiH da pokrene proceduru povećanja najnižih plata za policijske službenike zaposlene u policijskim agencijama BiH i vojnicima u Oružanim snagama BiH.

Nakon ovoga koraka, budžet BiH će se naći u Parlamentarnoj skupštini BiH koja ga treba odobriti kako bi stupio na snagu.

Ova odluka dolazi samo dan nakon što je jučer Vijeće ministara BiH donijelo odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine.

Kako je jučer kazao predsjedavajući Zoran Tegeltija, odluku su donijeli na samom kraju drugog kvartala, jer su vjerovali da će Predsjedništvo usaglasiti prijedlog budžeta, da će ga uputiti u parlamentarnu proceduru i da neće biti potrebe za još jednom odlukom o privremenom finansiranju. Međutim, to se do jučer nije desilo.

“Još nema saglasnosti u Predsjedništvu da se taj zakon uputi i parlamentarnu proceduru i zbog činjenice da do kraja ovog mjeseca nema više sjednica ni jednog doma Parlamenta BiH, mi smo donijeli odluku da se ide u privremeno finansiranje”, kazao je jučer Tegeltija piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79