Predsjedništvo DF-a održalo sjednicu, prozvali Schmidta, Sattlera i Trojku

Predsjedništvo Demokratske fronte je danas u Sarajevu održalo redovnu sjednicu na kojoj je analizirana aktuelna politička situacija, te je usvojeno i nekoliko zaključaka

Zaključci se između ostalog odnose na odnos prema povratnicima u RS-u, presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević”, ali i o nizu drugih aktuelnih političkih pitanja kako na federalnom tako i na državnom nivou.

Predsjedništvo DF-a usvojilo je sljedeće zaključke o navedenim temama:

  • Najoštrije osuđujemo učestalo fizičko nasilje i napade na povratnike u entitet RS, koji iz dana u dan eskaliraju. Podsjećamo Christiana Schmidta da nije Visoki predstavnik samo za FBiH, nego za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine.
  • Demokratska fronta u potpunosti podržava presudu Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Kovačević”, kojom se zahtjeva jednakopravnost građana kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Neprovođenje presude, prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je donio Christian Schmidt, je krivično djelo.
  • Usvajanje zakona od strane državne vlasti kojima se ne ispunjavaju EU standardi, što se posebno odnosi na izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, samo dalje narušava kredibilitet pravosuđa u BiH. Ovim se podstiče dodatna pravna nesigurnost, te urušava integritet pravosuđa. Da su usvojena rješenja loša, očitovali su se i iz OSCE-a, delegacije EU i drugih međunarodnih organizacija.
  • Pozivamo Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU, da se eksplicitno izjasni da li su predložene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, koje vlast na nivou BiH predlaže nakon usvajanja SNSD-ovog amandmana, u skladu sa EU standardima ili nisu!?

Pozivamo vlast u FBiH da na dnevni red stavi izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, koje je jutros zastupnik Demokratske fronte, Dennis Gratz predao u parlamentarnu proceduru, a koje se odnose na femicid, neovlašteno objavljivanje i prikazivanje spisa, portreta i snimaka, seksualno nasilje u ratu kao nova krivična djela, te sva druga krivična djela.

Nereagovanje EUFOR-a i blaga reakcija Visokog predstavnika Christiana Schmidta će samo dalje dati vjetar u leđa politici SNSD-a i njihovih zvaničnika da iz, kako oni navode “generalne probe”, dalje narušavaju sigurnosnu situaciju u državi. Sloboda kretanja je narušena kao jedan od temeljnih ustavnih principa i zato pozivamo Visokog predstavnika, Delegaciju EU i ambasadore zemalja Kvinte da se prestanu povlačiti pred Dodikom i politikom njegovih izabranih i imenovanih zvaničnika.

Demokratska fronta najoštrije osuđuje donošenje odluke o raspodjeli novca iz indirektnih poreza po kojoj će budžet RS-a dobiti još više novca u poređenju sa FBiH čime se omogućava dodatno finansiranje Dodika i njegove vlasti na štetu svih onih koji troše novac u FBiH kao mjestu krajnje potrošnje. To što je Trojka za direktora UIO BiH izabrala čovjeka koji je prethodno bio resorni ministar nadležan za tu upravu, i nakon što su kazali javno da ako SNSD-u damo i tu poziciju, bolje da im damo sve, govori samo po sebi o gaženju vlastitih principa od strane Trojke, saopćeno je nakon sjednice Predsjedništva DF-a

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79