Predstavlja li vojna vježba na Manjači zelenu kartu na putu ka NATO-u

Zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država ”Brzi odgovor 21“ smanjila je svoj intenzitet na više manjih pojedinačnih aktivnosti. Ona je važan korak ka unapređenju i jačanju međusobne saradnje, ali ne znači nužno i ubrzan put ka članstvu u NATO savez, smatraju analitičari. Prije svega, pred BiH je nekoliko važnih preduvjeta koje bi trebala ispuniti, prije svega, jačanje vojnih kapaciteta.

Za jedan dio domaćih političara i javnosti, vojna vježba na Manjači predstavlja zelenu kartu na putu ka NATO savezu.

“BiH već aktivno učestvuje na akcionom planu u članstvu u NATO, samo još jedna potvrda da je odluka onih koji odlučuju o putu BiH, vanjskopolitičkim ciljevima BiH, bila ispravna. Ta odluka se tiče našeg puta ka punopravnom članstvu u NATO savez“, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Put naprijed danas je jasan. Vrata NATO saveza su otvorena“, kazao je američki ambasador u BiH Eric Nelson.

S druge strane, postoje i stavovi da očekivanja od tekuće obuke nisu opravdana.

“Mislim da su trebali da ostave vojsku da radi svoje poslove, za šta je ona i zadužena, a ne da na ovaj način polarizaciju, koja je ionako jasna u BiH, još više pojačavaju“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izvjesno je, međutim, da tekuća vježba predstavlja važan korak ka unapređenju i jačanju međusobne saradnje domaće i američke vojske, ali put prema NATO-u je znatno duži. U prvom redu, smatraju analitičari, neophodna je realizacija niza drugih preduslova, prije svega, vladavine prava i jačanje vojnih kapaciteta.

“Kad to sve ispuni država, a vojska tu prednjači, u ispunjavanju tih obaveza, onda tek može da se kaže da će BiH biti potpuno približena NATO-u. Međutim, odluku o samom članstvu donijeće se, naravno, na referendumu svih građana BiH, to znači u oba entiteta“, poručio je vojni analitičar Đuro Kozar.

Pojedini analitičari vojnu vježbu “Brzi odgovor 21” povezuju sa geostrateškim “povratkom” Sjedinjenih Američkih Država na Balkan, ali i sprečavanjem širenja ruskog uticaja u našoj zemlju. Istina je negdje između.

“Obje velike moćne sile nastojaće da što više pridobiju saveznika na Balkanu i da će u tome, u svakom slučaju, iskoristiti sva svoja politička i vojna sredstva“, dodao je Kozar.

Iako pripadnici Oružanih snaga pokazuju dobre rezultate na vježbama, po pitanju vojne tehnike zaostaju za svojim američkim kolegama.

“Dorasli smo ljudstvom, dorasli smo obukom, dorasli smo profesionalizmom naših vojnika. Nažalost, nismo dorasli tehnikom“, rekao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Nakon završene vojne vježbe, vojska SAD-a neće donirati svoju vojnu opremu kolegama u BiH, ali pomaže na druge načine.

“Mi smo u toku prošle godine dobili negdje 58 vrlo modernih sertificiranih vozila i na putu su još 20 tih vozila. U toku ove godiine bi trebali dobiti i neke helikoptere“, rekao je Podžić.

“Brzi odgovor 21” dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine održavaju na cijelom Starom kontinentu, radi uvježbavanja odbrane Evrope.

U isto vrijeme u Srbiji se održava petodnevna srpsko-ruska vojna vježba, dok su za vikend pripadnici hrvatske, slovenske i američke vojske sprovele zajedničku vojnu vježbu pod nazivom “Momentalni odgovor 21”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79