Predstavljeni rezultati studije: Koliko je zagađen zrak u bh. školama?

U školama u Bosni i Hercegovini bilježe se uznemirujuće visoke, najviše ili među najvišim koncentracije zagađujućih materija unutrašnjeg zraka zbog čega su prevalence djece sa dijagnozom astme, astmatičnim simptomima i antiastmatičnim tretmanom veće od prosječnih vrijednosti u odnosu na škole u drugim državama.

To je jedan je od zaključaka Studije „Utjecaj zagađenosti unutrašnjeg zraka na zdravlje ljudi i ekonomiju u Bosni i Hercegovini“, koja je danas predstavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, a rađena je u okviru mentorskog programa „Više od kvote” Westminster fondacije za demokratiju (WFD) koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj Studije je bio da se ispita kvaliteta unutrašnjeg zraka na modelu učionice u kontekstu pandemije COVID-19 te se u tom smislu dodatno fokusira na stanje zagađenosti unutrašnjeg zraka u osnovnim i srednjim školama u BiH i potvrđuje da djeca u BiH, posebno u gradovima, rastu u „neprijateljskom“ i zagađenom okruženju.

Imajući u vidu rezultate, autori Studije pozivaju na usvajanje realnih strategija i akcionih planova za unapređenje uslova u kojima borave djeca u učionicama kako bi se istovremeno smanjio rizik za štetne efekte zagađenog unutrašnjeg zraka i dodatni rizik od prenosa zaraze Covid-19, a kako bi se djeci osigurala sigurna školska sredina za adekvatnu edukaciju neophodnu za njihov nesmetan psihosocijalni razvoj.

U zaključcima se također navodi da su 2.023 škole i 19.742 odjeljenja ukupan investicijski potencijal i da bi se upravo ulaganjem u unapređenje kvalitete unutrašnjeg zraka i energetsku efikasnost osigurao investicijski potencijal u iznosu od 254.545.637 KM od čega 182.844.480 KM za energetsku efikasnost i 71.701.157 KM za unapređenje kvalitete unutrašnjeg zraka.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field je podsjetio da najveći rizik sa kojim se svijet danas suočava su klimatske promjene, te da Britanija želi da promjeni pravac kojim se krećemo.

Svi mi koji živimo u Sarajevu, kao i posjetioci, svjesni smo problema zagađenja zraka. Ova studija i njene preporuke će pomoći u određivanju konkretnih koraka koji mogu dovesti do značajnih poboljšanja. Za to je sada potrebna volja vlasti. Kao i uvijek, mi smo tu da pomognemo i da učestvujemo u zajedničkim naporima – naglasio je Field.
Bosna i Hercegovina treba harmonizovati i usvojiti izmjene i dopune postojećih ili izraditi i usvojiti nove harmonizovane zakone i standarde u skladu sa EU važećim standardima i zakonima u oblasti zaštite okoliša, građenja, urbanog planiranja i zelenog certificiranja objekata je jedna od preporuka Studije kvaliteta unutarnjeg zraka u odabranim zgradama obrazovnih institucija u Kantonu Sarajevo pripremljene od strane Green Building Council BiH.

Koautorica Studije Sanela Klarić je posebno naglasila važnost zdravlja u investicijama u energetsku efikasnost koja mora postati dio sveobuhvatnih interdisciplinarnih intervencija i mjera za Zeleno certificiranje, odnosno postizanje energetski neovisnih objekata, piše Fena.

Istakla je da je kvalitet unutrašnjeg zraka jedna od obaveznih mjera, a nakon dobijenih rezultata mjerenja mora postati obaveza u BiH jer zdravlje nas i naše djece je posebna društvena i ekonomska vrijednost.

Postulati cirkularne ekonomije koju zagovaramo u studiji, osigurali bi podršku razvoju poduzetništva, korištenja lokalnih prirodnih resursa i održivost domaće ekonomije, a sve to bi osiguralo perspektivu mladim ljudima i doprinijelo povećanju BDP-a, saopćili su autori Studije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79